AZ heeft zondag met 4-0 gewonnen van RKC Waalwijk in de eredivisie. Al na twintig minuten stonden de Alkmaarders met 2-0 voor.

Na ruim een kwartier bracht Quincy Promes de formatie van coach Michel Jansen aan de leiding. Zeven seconden na rust zorgde Tommy Oar voor de gelijkmaker.

FC Twente heeft nu een achterstand van acht punten op koploper Ajax, dat later op de dag met 2-1 won bij Feyenoord.

De Tukkers bezetten na 26 speelrondes de tweede plaats, maar hebben evenveel punten (49) als Vitesse.

Scrimmage

Twente kwam na een redelijk gelijkopgaande openingsfase in de achttiende minuut op voorsprong.

Promes, die zich maandag mag melden bij Oranje, sloeg toe nadat de verdediging van FC Utrecht de bal niet wegwerkte. Het was winteraankoop Torgeir Borven die de assist verzorgde.

Twente had de rest van de eerste helft de controle over het duel, al raakte Mark van der Maarel namens FC Utrecht na een scrimmage de paal.

Op en neer

Bijna letterlijk direct na rust kwamen de Domstedelingen langszij. De defensie van FC Twente legde Oar geen strobreed in de weg, waarop de Australiër de bal langs doelverdediger Nick Marsman schoot.

De wedstrijd ging vervolgens op en neer, met kansen voor beide partijen. Zo miste Jens Toornstra oog in oog met Marsman en keerde diens collega-doelverdediger Robbin Ruiter een kopbal van Borven.

Er vielen echter geen treffers meer in De Galgenwaard, hoewel zowel FC Utrecht als FC Twente in de slotfase voor de aanval koos.