Koen Verweij en Yvonne Nauta zijn zondag in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor het eerst in hun loopbaan Nederlands kampioen allround geworden.

Verweij had na drie afstanden al een straatlengte voorsprong op de concurrentie en hoefde daardoor op de afsluitende tien kilometer niet volle bak meer te rijden.

De schaatser van TVM, die eerder op zondag duidelijk de beste was op de 1500 meter, zette desondanks de tweede tijd van de dag neer met 14.03,72. De afstandszege ging in 13.57,67 naar Arjen van der Kieft, die in het klassement geen rol van betekenis speelde. 

Renz Rotteveel consolideerde op de 10.000 meter zijn tweede plek in het klassement. De 25-jarige schaatser, vorig jaar derde bij het NK, eindigde als derde op de laatste afstand in 14.10,04 en hield zo Wouter olde Heuvel van zich af. De Twent, die in 14.16,43 zesde werd op de tien kilometer, completeerde het podium.

Olde Heuvel (27) werd in 2010 en 2011 Nederlands kampioen allround, maar reed voor dit seizoen bijna twee jaar geen wedstrijden meer vanwege een slepende blessure aan zijn linkerknie. Hij bleef bij het NK allround Christijn Groeneveld en Thom van Beek bijna twee punten voor.

WK

Normaal gesproken zullen Olde Heuvel en Rotteveel samen met de al geplaatsen Verweij en Jan Blokhuijsen naar het WK allround mogen later deze maand in Heerenveen. Officieel zijn de laatste twee plekken wel een aanwijsplek.

Sven Kramer zal sowieso ontbreken in Thialf. De Fries, zaterdag gediskwalificeerd op de 5000 meter, maakte bekend dat hij aanstaande donderdag een operatie aan zijn luchtwegen moet ondergaan en zijn seizoen per direct moet beëindigen.

Nauta

Bij de vrouwen greep Nauta de macht door de afsluitende vijf kilometer te winnen en daarmee Diane Valkenburg voorbij te steken. De 23-jarige Liga-rijdster noteerde 7.21,53 op de 5000 meter en maakte daarmee ruimschoots de drie seconden goed die ze na drie afstanden achter stond op Valkenburg.

De Zuid-Hollandse werd wel tweede in het klassement na zilver op de vijf kilometer in 7.28,16

De derde plaats op de laatste afstand én in het klassement ging verrassend naar Irene Schouten. De 21-jarige schaatsster boekte al aardig wat zeges bij het marathonschaatsen, maar op de langebaan was een vierde plek op de 3000 meter bij de NK afstanden haar beste prestatie.

De rijdster van Project 2018 mag nu net als Valkenburg normaal gesproken naar het WK allround eind deze maand in Thialf. Jorien Voorhuis strandde op slechts drie duizendste punt van de derde plaats (en dus waarschijnlijk een WK-ticket).

Nauta en Ireen Wüst, die in Amsterdam meedeed aan het NK sprint, zijn al zeker van deelname aan het toernooi. De andere twee tickets worden verdeeld naar aanleiding van het NK, maar zijn wel aanwijsplekken.

Van der Weijden

Eerder op zondag had Valkenburg nog de eerste plaats in het klassement overgenomen van Voorhuis door de 1500 meter overtuigend te winnen in een tijd van 2.03,45.

Annouk van der Weijden stond halverwege het toernooi nog derde, maar zij zakte op de laatste dag naar de zesde plaats achter Voorhuis en Linda de Vries.

De kwaliteit van het ijs in het Olympisch Stadion was zondag wat minder dan de twee dagen ervoor. De ijsmachine kende in de ochtenduren wat technische problemen, waardoor de wedstrijden een uur later dan gepland begonnen. Vanwege het ongemak lag er aardig wat water op de ijsvloer.

Nauta: 'Leuk om mijn familie nu blij te zien'

Valkenburg: 'Ineens ging het klassement op zijn kop'