De Nederlandse waterpoloërs zijn er zondag niet in geslaagd zich te plaatsen voor het EK. De equipe van bondscoach Robin van Galen verloor ook het tweede play-offduel met Rusland. 

Het werd 12-10 (4-1, 4-4, 3-2, 1-3) voor de Russen, die zich mogen opmaken voor de Europese titelstrijd, die deze zomer in Boedapest plaatsvindt.

Oranje kwam in de eerste periode al snel met 4-0 achter. Dat kwam de ploeg niet meer te boven, al werd er in de laatste periode nog een kleine inhaalslag gemaakt.

Die kwam echter te laat om de wedstrijd nog te winnen en de 11-9 nederlaag van twee weken geleden weg te poetsen. Nederland verloor toen met die cijfers van de Russen in het eerste play-offduel in Utrecht. Oranje was twee jaar geleden als gastland wel actief op het EK. Italië zette Nederland toen in de kwartfinale de voet dwars.

​'Slecht begin'

''Begin was slecht en toen was Rusland beter'', twitterde Van Galen over de uitschakeling. De coach vond dat zijn ploeg ook het nodige geluk ontbeerde. Mede daardoor kon het herstel van zijn waterpolomannen in de laatste periode niets meer aan de uitschakeling veranderen.

Het tweeluik tegen de Russen toonde echter wel aan dat de waterpoloërs op de goede weg zijn, vindt Van Galen. ''Realiteit is nu dat we zes maanden heel goed gewerkt hebben en zeker veel progressie hebben geboekt. Maar dit proces duurt langer.''