Sven Kramer heeft zich afgemeld voor de 1500 meter op het NK allround. Hij had die afstand na zijn diskwalificatie op de 5000 meter nog mogen rijden.

Kramer werd vrijdag gediskwalificeerd vanwege een kickfinish. Die beslissing van de scheidsrechter leidde tot veel ophef. Omdat de diskwalificatie alleen voor de 5000 meter gold, mocht Kramer nog de 1500 meter rijden.

De tien kilometer, waar alleen de top van het klassement en de 5000 meter mogen starten, was al buiten Kramers bereik.

Het NK allround geldt niet alleen als een titeltoernooi, maar ook als kwalificatiewedstrijd voor het WK allround dat op 22 en 23 maart in Thialf wordt verreden. Kramer moet nu hopen dat hij door de selectiecommissie van de KNSB wordt aangewezen.

Technische storing

Koen Verweij en Jan Blokhuijsen zijn al zeker van deelname aan het wereldkampioenschap. Als Kramer wordt aangewezen, is er op het NK nog één startbewijs te verdienen.

Overigens begint het vervolg van het allroundtoernooi door een technische storing van een ijsmachine zondag een uur later in het Olympisch Stadion, om 13.00 in plaats van 12.00 uur.

Verweij lijkt door de diskwalificatie van Kramer onbedreigd op zijn eerste nationale titel af te stevenen. Bij de vrouwen gaat Jorien Voorhuis aan de leiding, maar Yvonne Nauta en Annouk van der Weijden hebben slechts een kleine achterstand.