ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta verliet zaterdagavond als enthousiast toeschouwer het NK sprint en het NK allround op 'De Coolste Baan van Nederland' in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

De preses van de internationale schaatsunie hoopt dat er in de wereld meer buitenbanen zoals in de hoofdstad verrijzen. "Dit moet een voorbeeld zijn voor andere landen. Eén baan zoals deze is niet genoeg", aldus de Italiaan.

"Ze hebben het hier heel goed gedaan. Het is goed dat het schaatsen terug is in Amsterdam. Voor nu was het perfect, maar we hebben wel geluk gehad met het weer. We kunnen nooit voorspellen hoe het was gegaan bij regen."

De KNSB hoopt het WK allround van 2018 naar het Olympisch Stadion te halen. "Dan moeten we de procedure volgen en die moet gerespecteerd worden. Maar de ISU heeft veel kampioenschappen en het zou goed zijn om die weer op een buitenbaan te houden. Als het lukt in 2018, zal ik hier zijn."

15.000

De laatste keer dat er een WK werd gehouden op een compleet onoverdekte buitenbaan, was het toernooi van 2001 in Boedapest. Het EK allround werd twee jaar geleden nog in de Hongaarse hoofdstad gehouden en een jaar eerder in de buitenlucht van het Italiaanse Collalbo.

Die locaties herbergen echter veel minder toeschouwers dan de 15.000 bezoekers die vrijdag en zaterdag naar Amsterdam kwamen. Cinquanta denkt dat het in de toekomst zeker mogelijk is om vaker een evenement op een buitenbaan te organiseren.