Sven Kramer is zaterdag gediskwalificeerd op de 5000 meter bij het NK allround in Amsterdam. De TVM-rijder, die de snelste tijd neerzette, kwam over de streep met een ongeoorloofde 'kickfinish'.

Schaatsers zijn verplicht om bij de finish de schaats op het ijs te houden. Een schoppende beweging levert diskwalificatie op.

"Regels zijn regels en dat geldt ook voor mij. Ik lig er niet echt wakker van", was de eerste reactie van Kramer op de beslissing van de jury.

"Het is ook mijn eigen schuld, maar ik kan het niet heel serieus nemen. Het is niet anders, maar er had wel wat meer in de geest van de wedstrijd gefloten kunnen worden. Als ze denken dat het toernooi hier beter van wordt, dan moeten ze dit doen."

TVM-coach Gerard Kemkers, die met zijn ploeg geen protest indiende, was duidelijker in zijn mening. "Dit is belachelijk, dat vindt iedereen toch? Het publiek komt om Sven Kramer te zien schaatsen. En een kickfinish, wat scheelt dat nou in de tijd?"

"Dit is echt mierenneuken, het slaat nergens op. Ik zei ook tegen de scheidsrechter: 'weet je wel wat je doet voor het toernooi?'"

Euforie

Kramer was zich direct na zijn race 'van geen kwaad bewust'. "Ik wilde hier een lekkere 5000 meter rijden. Ik vind dit een fantastische wedstrijd, het publiek stond op de banken en ik schaats hier voor hen. In de euforie finishte ik zo. Tja, het is jammer dat het dan zo moet eindigen."

Het NK allround leek zich tot de diskwalificatie van Kramer te kunnen voorbereiden op een mooie slotdag, met een strijd tussen de Fries en zijn ploeggenoot Koen Verweij.

"De angel wordt zo compleet uit het weekend gehaald", vond de tweevoudig olympisch kampioen op de 5000 meter. "Of ik in discussie ben gegaan met de scheidsrechter? Ben je gek, zo ben ik niet."

WK

De zesvoudig wereldkampioen allround zal zich door zijn uitsluiting niet op eigen kracht kunnen plaatsen voor het WK allround eind maart in Heerenveen. De Nederlands kampioen plaatst zich direct voor die wedstrijd. De KNSB heeft de mogelijkheid voor één aanwijsplek.

"Ik weet niet hoe het nu met het WK zit, daar heb ik nog niet over nagedacht", stelde Kramer. Kemkers twijfelde ook. "Op basis waarvan kan hij dan aangewezen worden? En misschien zeggen wij wel: 'dan geen WK voor Sven Kramer, als je zo met mensen omgaat'."

Kramer wist zaterdagavond nog niet of hij zondag zal starten op de 1500 meter in het Olympisch Stadion. "Daar ga ik nog even over nadenken. Wat ik nu ga doen? Een biertje drinken. Of drie."

Scheidsrechter: 'Uiteraard rotgevoel over diskwalificatie'

Verweij: 'Zou een mooi gevecht zijn geweest met Kramer'

Verweij en Voorhuis leiden halverwege NK allround