Het wereldkampioenschap allround 2018 wordt wellicht verreden in het Olympisch Stadion. De KNSB heeft dit aangekaart bij Ottavio Cinquanta, de voorzitter van de internationale schaatsbond ISU.

De Italiaan bracht zaterdag samen met Jan Dijkema, de Nederlandse vicepresident van de ISU, een bezoek aan het gecombineerde NK allround en sprint op de tijdelijke ijsbaan in Amsterdam. 

Arie Koops, directeur sport van de KNSB, bevestigt dat Cinquanta is uitgenodigd om hem warm te krijgen voor een WK allround in 2018. "We kunnen over twee jaar foto’s en een brochure sturen, maar het is mooier om het zo te kunnen laten zien."

Juist het WK allround in 2018 is geschikt om in het Olympisch Stadion te organiseren, legt Koops uit. "Op een WK sprint zijn de verschillen te klein, maar op een WK allround na de Spelen is dat minder van belang. En het is mooi om de olympische helden in zo’n olympische omgeving te kunnen laten rijden."

Rintje Ritsma, een van de initiatiefnemers van de 'Coolste Baan van Nederland', is positief over de komst van Cinquanta en de uitkomst van de lobby.

"We hebben gepraat over de toekomst van het schaatsen, de ISU staat daar nu open voor. Dat is heel anders dan tien jaar geleden. Cinquanta is positief over een WK in 2018, maar hij durfde niks toe te zeggen. Iedereen zal zijn nek moeten blijven uitsteken."

Historisch

2018 Zou ook om historische redenenen een mooi jaar zijn om in Amsterdam een WK in de openlucht te organiseren. Het is dan namelijk precies 125 jaar geleden dat het eerste WK allround werd georganiseerd en ook dat gebeurde toen in Amsterdam. Op dat WK, op een natuurijsbaan op het Museumplein, werd Jaap Eden wereldkampioen.

In hetzelfde jaar werd bovendien de ISU opgericht. Dat maakt het extra interessant om de internationale schaatsfamilie opnieuw te laten neerstrijken in Amsterdam, hemelsbreed dicht bij waar het in 1893 allemaal begon. Cinquanta wilde de KNSB nog niks beloven. Het hangt van de schaatsers af, liet hij weten.

"Ik hoor van jullie dat de schaatsers het leuk vinden, maar er zijn genoeg schaatsers die er niet van houden om tegen de wind in te rijden. Het is mogelijk om ooit nog een groot toernooi in de buitenlucht te rijden. Het is niet verboden volgens de regels van de ISU", zei de ISU-preses.

Het daadwerkelijke besluit omtrent de toewijzing van het WK allround 2018 wordt pas in 2016 genomen. Dat geeft volgens Ritsma voldoende tijd om goede voorbereidingen te treffen. "Het WK moet eerst worden toegekend aan Nederland. Volgens mij moet de kandidatuur volgend jaar worden ingediend. Dan hebben we ook ruim de tijd om ons voor te bereiden."