Koen Verweij heeft zaterdag door een tweede plek op de vijf kilometer de leiding behouden bij het NK allround in Amsterdam. Bij de vrouwen staat Jorien Voorhuis nog steeds aan kop.

Sven Kramer, teamgenoot van Verweij bij TVM,  leek in het Olympisch Stadion zijn status als tweevoudig olympisch kampioen op de 5000 meter waar te maken door de tweede afstand te winnen, maar hij werd gediskwalificeerd vanwege een ongeoorloofde kickfinish.

Renz Rotteveel staat door de diskwalificatie van Kramer tweede in het klassement. De rijder van Team Corendon werd vierde op de vijf kilometer in 6.42,62 en moet al 5,60 seconden goedmaken op Verweij op de schaatsmijl.

De uitgesloten Kramer kwam na een vlakke race van lage 31’ers en hoge 30’ers uit op 6.32,29, terwijl Verweij later 6.35,16 liet noteren..

De kampioen van 2005, 2007, 2008, 2009 en 2013 zal daardoor geen zesde titel mogen bijschrijven. Verweij werd twee keer tweede en een keer derde bij het NK allround, maar won nog nooit. Hij hoopt daar zondag verandering in te gaan brengen.

Blokhuijsen

Twee andere schaatsers van TVM, Wouter olde Heuvel en Douwe de Vries, staan op de plekken drie en vier in de tussenstand.

Arjen van der Kieft eindigde in 6.42,46 als derde op de 5000 meter, maar hij speelt geen rol van betekenis in het klassement.

Verweij en de door koorts afwezige Jan Blokhuijsen zijn door hun prestaties bij het EK allround al zeker van een plek op het WK allround, later deze maand in Heerenveen. De overige deelnemers strijden bij het NK om de twee andere tickets voor dat evenement.

Voorhuis

Bij de vrouwen behield Jorien Voorhuis de leiding. De rijdster van Team Liga won vrijdag de 500 meter en had zaterdag aan een zesde plaats op de 3000 meter voldoende om aan kop te blijven.

Haar teamgenote Yvonne Nauta won die afstand op de buitenbaan in de hoofdstad in vier minuten en precies veertien seconden. De Friezin staat nu tweede in het klassement op ruim een seconde van Voorhuis.

Annouk van der Weijden bezet vlak daarachter plek drie. De rijdster van Project 2018 werd vijfde op de drie kilometer.

WK

Nauta troefde op de tweede afstand van het allroundtoernooi Diane Valkenburg ruimschoot af. De Activia-rijdster werd tweede in 4.17,47 en steeg naar de vijfde plaats. Irene Schouten werd in 4.18,34 derde en staat nu zevende in de rangschikking.

Marije Joling duikelde door een slechte 3000 meter in het klassement van de tweede naar de vierde plaats. De vrouwen rijden zondag nog de 1500 meter en de 5000 meter.

Nauta en Ireen Wüst zijn dankzij hun prestaties op het EK allround al zeker van een plek op het WK allround, waarvoor ook bij de dames nog twee tickets te verdienen zijn bij het NK.

Scheidsrechter: 'Uiteraard rotgevoel over diskwalificatie'

Kramer: 'Kan diskwalificatie niet heel serieus nemen'

Wüst: 'Zuur om als koningin van Spelen te vallen'