Margot Boer is zaterdag voor de vierde keer Nederlands kampioen sprint geworden. Ireen Wüst kwam op de laatste 1000 meter ten val. Bij de mannen was Michel Mulder voor het eerst de sterkste.

Boer, rijdster van Team Liga behield op de slotafstand haar voorsprong op Lotte van Beek, die de 1000 meter won en tweede werd in het eindklassement.

Wüst stond na drie afstanden derde, maar kwam in de tweede ronde van haar kilometer ten val. Sven Kramer, haar teamgenoot bij TVM, werd vlak daarvoor gediskwalificeerd bij het NK allround.

Thijsje Oenema eindigde als derde op het NK sprint voor Laurine van Riessen en titelverdedigster Marrit Leenstra. Laatstgenoemde werd derde op de 1000 meter.

Van Beek won de laatste afstand door Boer in een rechtstreeks duel te verslaan. Ze reed 1.17,95 tegenover 1.18,53 voor de nummer twee.

Otterspeer

Mulder won twee keer de 500 meter en had op de afsluitende 1000 meter aan een zesde tijd van 1.11,49 genoeg om zijn eerste nationale titel binnen te halen.

De olympisch kampioen op de kortste sprintafstand  verloor in een rechtstreeks duel van Hein Otterspeer, die op de slotafstand in een tijd van 1.10,72 eerste werd en in het klassement het zilver pakte.

De derde plaats in het klassement was voor Kjeld Nuis. Hij reed in de voorlaatste rit een tijd van 1.11,03 en eindigde als tweede op de afsluitende 1000 meter.

Michel Mulder: 'Nu twee dagen in bed liggen'

Winnares Boer is toe aan een paar dagen rust

Wüst: 'Zuur om als koningin van Spelen te vallen'