Ian Stannard heeft zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De Britse coureur van Team Sky klopte na bijna 200 kilometer zijn medevluchter Greg Van Avermaet in de sprint.

Niki Terpstra was de beste Nederlander in België. De Noord-Hollander van Omega Pharma-QuickStep kwam als vijfde over de finish in Gent.

Samen met onder anderen Lars Boom (Belkin) vormde Terpstra enige tijd een kopgroep, maar nadat Boom door materiaalpech getroffen werd, was deze vluchtpoging geen lang leven meer beschoren.

Stannard en Van Avermaet demarreerden op zo'n 15 kilometer van de eindstreep en arriveerden samen in de straten van Gent. Op gepaste achterstand volgden Terpstra, Edvald Boasson Hagen (Noorwegen, derde) en de Belkin-renner Sep Vanmarcke (België, vierde).

Vluchtpoging

Terpstra en Boom waren op zo'n 35 kilometer van de streep in Gent, bij de beklimming van de Molenberg, weggereden uit de voorste groep. De Nederlanders kregen de snelle Boasson Hagen (Team Sky) met zich mee.

De drie reden een voorsprong van bijna één minuut bij elkaar, totdat Boom met nog 23 kilometer te gaan een lekke band kreeg en terugviel in het achtervolgende pelotonnetje. Het was vervolgens meteen gedaan met de samenwerking vooraan, want Terpstra en Boasson Hagen probeerden elkaar te lossen.

Het resultaat was dat ze op 15 kilometer van de streep werden ingelopen, waarna Stannard en Van Avermaet in de aanval gingen.

Sprint

De Belg leek de beste papieren te hebben in de sprint, maar liet zich aftroeven door Stannard, die op een paar honderd meter van de streep aanzette. De Engelsman kreeg een klein gaatje, dat Van Avermaet niet meer dicht kon rijden.

Op de erelijst van de Omloop volgt Stannard de Italiaan Luca Paolini op. Sebastian Langeveld was in 2011 de laatste Nederlandse winnaar in Gent. 'Het Volk' geldt als de traditionele opening van het Europese wielerseizoen.

Stannard: 'Wachtte op moment dat hij andere kant op keek'

Boonen bevangen door kou, geen breuk bij Hushovd