Feyenoord en Ajax staan zondag voor de 58e keer in eredivisieverband tegenover elkaar in Rotterdam.

De balans is licht in het voordeel van de Amsterdammers. Ajax boekte negentien zeges, Feyenoord kwam achttien keer tot winst en twintig Klassiekers in Rotterdam kenden geen winnaar. Het doelsaldo is wel in het voordeel van Feyenoord: 110 om 108 treffers.

Ajax heeft de laatste 21 eredivisieduels in De Kuip minimaal één doelpunt gemaakt. Op 17 november 1991 stonden de Amsterdammers voor het laatst droog, toen Feyenoord met 2-0 won.

Opvallend is dat een eredivisieklassieker in Rotterdam nog nooit in een doelpuntloos gelijkspel eindigde. Sowieso wordt er altijd veel gescoord in dit duel; in de laatste negen ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam waren er slechts twee duels met minder dan vier goals.

De meest doelpuntrijke wedstrijd in de eredivisie was ook een Klassieker. Op 28 augustus 1960 eindigde Feyenoord-Ajax in 9-5.

Blessures

Ajax moet het in De Kuip stellen zonder de geblesseerden Lasse Schöne, Viktor Fischer en Nicolai Boilesen. Thulani Serero is hersteld van zijn liesblessure en maakt deel uit van de achttienkoppige wedstrijdselectie.

Coach Ronald Koeman van Feyenoord beschikt over een volledige fitte selectie. Bruno Martins Indi keert bovendien terug van een schorsing.

Na 25 speelrondes bezet Ajax de eerste plaats in de eredivisie. Feyenoord staat vierde met een achterstand van negen punten op de Amsterdammers.

De aftrap van Feyenoord-Ajax is om 14.30 uur. Het duel staat onder leiding van arbiter Björn Kuipers.