Het enthousiasme over de sfeer bij het NK sprint en NK allround in Amsterdam lijkt geen grenzen te kennen, maar veel Nederlandse schaatssters zien een jaarlijks toernooi in het Olympisch Stadion niet zitten.

"Het leuke gaat er een beetje vanaf als we dit elk jaar doen. Het is meer een feestje voor na de Spelen en ik teken ervoor als we dat om de vier jaar doen", aldus Corendon-rijdster Lotte van Beek, die brons en goud won in Sotsji.

Annouk van der Weijden, uitkomend voor Project 2018, kan zich wel vinden in die visie. "Ik denk niet dat dit in de toekomst elk jaar georganiseerd moet worden, maar ik denk wel dat dit een goede impuls kan zijn om het schaatsen te laten leven in Nederland."

Diane Valkenburg van Team Activia kan juist geen genoeg krijgen van toernooien met 15.000 man op de tribune. "Ik vind het een mooi initiatief en ben er een voorstander van om dit vaker te doen. We willen in deze sfeer echt iets laten zien."

Supermooi

Het voornaamste bezwaar tegen het toernooi is dat er voor de allrounders tickets voor het WK op het spel staan, iets dat volgens een aantal vrouwen niet verstandig is gezien de wisselende omstandigheden op de totaal onoverdekte buitenbaan in de hoofdstad.

"Er moet eigenlijk niets van afhangen, omdat de wind of eventuele regen zo bepalend kan zijn", aldus Van der Weijden. Van Beek, die meedoet aan het sprinttoernooi, beaamt dat: "We hebben in Sotsji gezien dat het schaatsen een sport van duizendsten is geworden. Hier kunnen zoveel factoren ons echt seconden kosten."

Sprintster Margot Boer, na de eerste dag aan de leiding, heeft ook te doen met de allrounders. "Het moet gewoon een NK zijn. Er mag eigenlijk niks van afhangen." Marrit Leenstra, teamgenote van Van Beek, verlangt weer terug naar Heerenveen. "Ik rijd liever in Thialf. Het is goed opgezet, maar doordat het zo open is, komt de sfeer niet zo goed over."

"Het is even afwachten wat de reacties van het publiek zijn, maar van mij hoeft het niet buiten. Het ijs is nu wel goed, al was het donderdag helemaal niks toen we hier moesten trainen. Voor mij is het jammer dat er geen dak op zit. Ik kan eigenlijk helemaal niets op een buitenbaan."

Annette Gerritsen, net als Valkenburg in dienst van Team Activia, heeft als inwoonster van Amsterdam en niet-olympiër lang naar dit toernooi toegeleefd. "Ik vind het echt supermooi en het zou mooi zijn als schaatsen mede hierdoor populairder gaat worden. Dit zouden we na elke Spelen moeten doen."