De Nederlandse medaillewinnaars zijn vrijdag na de eerste dag van het NK sprint en het NK allround voor de laatste keer gehuldigd voor hun prestaties op de Olympische Spelen in Sotsji.

Voormalig topschaatser Ard Schenk sprak de winnaars van de medailles toe in het Olympisch Stadion van Amsterdam. "Er is een unieke prestatie geleverd in Sotsji", aldus de drievoudig olympisch kampioen van 1972.

"Het bijzondere van deze generatie is dat jullie worden getraind door voormalig olympisch kampioenen. Jullie hebben elkaar weten te stimuleren tot ongekende hoogte en Nederland kan daar ontzettend trots op zijn."

De medaillewinnaars werden de afgelopen dagen van huldiging naar huldiging gesleept. Maandag was de traditionele 'Welkom Thuis' voor alle olympiërs in Assen en de medaillewinnaars meldden zich dinsdag bij premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander.

In de hoofdstad werden de zestien medaillewinnaars, die met 24 keer eremetaal een record vestigde op de Winterspelen, toegejuicht door 15.000 bezoekers. Ze reden gezamenlijk een ereronde door het stadion waar de Spelen in 1928 plaatsvonden.

Michel Mulder en Boer aan kop na eerste dag

Verweij en Voorhuis leiden na 500 meter bij NK allround