ROUBAIX - Belg Johan Museeuw heeft voor de derde keer in zijn loopbaan Parijs-Roubaix gewonnen. De 36-jarige renner van Domo-Farm Frites reed zo'n veertig kilometer voor de finish weg bij zijn medevluchters.

Museeuw zegevierde eerder in de wereldbekerwedstrijd in 1996 en 2000. Het was de 100e editie van de Hel van het Noorden. Tristan Hoffman was de beste Nederlander. Hij finishte als vierde.

Met zijn tiende overwinning in de wereldbeker nam Museeuw de leiding in de cyclus over van de Italiaan Mario Cipollini, die in Parijs-Roubaix ontbrak.

Vlaamse leeuw

Met een solo van veertig kilometer, waaraan geen enkele tactische bespiegeling aan vooraf was gegaan, won de Vlaamse Leeuw, een week na zijn bittere tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen, een andere koningsklassieker.

"Ik weet niet waarom ik op zo'n moment demarreer. Het is een flits tussen mijn oren." Johan Museeuw (36) ging op een moment dat uit de achtergrond nota bene twee ploeggenoten, Servais Knaven en Fred Rodriguez, aansluiting trachtten te vinden met twaalf koplopers waarin Domo-Farm Frites ook al met Max van Heeswijk en Enrico Cassani was vertegenwoordigd.

Klein hartje

Met zijn aanval voorkwam de man uit Gistel in ieder geval een situatie zoals vorig jaar, toen hij gedwongen door de ontsnapping van Knaven, zich moest neerleggen bij fietsen voor de tweede stek. Van tweede plaatsen houdt Museeuw immers niet. "Als sporter ben ik heel hard, als mens heel zwak, bijzonder emotioneel en heb ik een klein hartje. De mens Museeuw zien jullie niet veel", sprak hij na afloop de verzamelde pers toe.

Fles wijn

Hij had zich verkeerd begrepen gevoeld, een week eerder na zijn tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. "Ik heb niet gezegd dat ik zou stoppen, ik heb gezegd dat ik na een vierde zege in de Ronde was gestopt." Die vierde overwinning kwam er niet, omdat de Italiaan Tafi hem in de slotfase aftroefde. De ontgoocheling spoelde Museeuw weg samen met zijn familie en ploegbaas Patrick Lefevere. "Er was een goede fles wijn voor nodig", gaf hij wel toe.

Van Heeswijk

De wedstrijd was gemaakt door een groep renners die overbleef van een eerste ontsnapping van 33 man. In de kopgroep was Domo-Farm Frites vertegenwoordigd door Cassani en Van Heeswijk. Museeuw opende vanuit de achtergrond zijn aanval op de kasseien van het beruchte Bos van Wallers. De Amerikaanse topfavoriet Hincapie en de Duitser Wesemann waren zijn sterkst ogende companen.

Nadat de aansluiting was bereikt, bleek Museeuw even ongeduldig als virtuoos. "Ik heb er nog geen vijf minuten over gedacht. Het kon te vroeg zijn, maar ik heb eerder in mijn loopbaan keuzes gemaakt die tot overwinningen hebben geleid."

Ernstig ongeval

Museeuw won twee jaar geleden op vrijwel identieke wijze Parijs-Roubaix. Dat gebeurde nadat hij terug was gekeerd in het peloton na een ernstig ongeval. Hij werd er volgens Lefevere een andere renner door. "Hij heeft niet meer de explosiviteit van voor het ongeval, maar dat is gecompenseerd door zijn ervaring. Johan heeft bovendien de veerkracht en de spirit van een jonge coureur."

Even daarvoor, meteen na de finish, had Lefevere nog het vermoeden uitgesproken dat Museeuw zijn zege in Roubaix wel eens als eindpunt van zijn loopbaan kon beschouwen. "Maar zeker weten doe ik het niet. Hij is op dat vlak ontoerekeningsvatbaar."