Ondanks de uitschakeling van Ajax door Red Bull Salzburg heeft Nederland donderdagavond goede zaken gedaan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA, op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld.

Nederland zag dat de volledige Oekraïense delegatie (Tsjornomorets Odessa, Dinamo Kiev, Dnjepr Dnjepropetrovsk en Sjachtar Donetsk) verdween uit het Europa League-toernooi.

In AZ, dat Slovan Liberec uitschakelde en in de achtste finales op Anzhi stuit, heeft de eredivisie nog wél een vertegenwoordiger in de Europa League.

De afgelopen maanden had nummer negen Oekraïne veel terrein goedgemaakt op nummer acht Nederland. De Oost-Europeanen moeten de inhaalrace nu onderbreken omdat ze ook niet meer actief zijn in de Champions League.

Als Nederland was gezakt naar de negende plaats had dat nog geen gevolgen gehad voor het aantal Europese tickets. Pas bij een tiende plek moet er een Europa League-ticket worden ingeleverd.

Nederland hoeft echter niet achterom te kijken, aangezien de huidige nummer tien België net als Oekraïne deze jaargang is uitgespeeld in Europa.

Zwakke jaargang

Dat de eredivisieclubs evenwel bezig zijn aan een zwakke jaargang in Europees verband blijkt uit de achttiende positie op de UEFA-ranking, die de landen rangschikt op basis van de prestaties in dit seizoen.

Nederland moet onder meer Israël, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië en Zwitserland boven zich dulden. Spanje, Engeland en Duitsland vormen de top drie.