Met de nodige moeite heeft AZ zich geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De Alkmaarders speelden donderdag in eigen huis gelijk tegen Slovan Liberec (1-1). Eerder had AZ in Tsjechië wel gewonnen (1-0).

Lange tijd leken de Noord-Hollanders geen enkele hinder van de Tsjechen te ondervinden. Pas na de gelijkmaker van Slovan, ver in de tweede helft, werd het eigenlijk voor het eerst in het tweeluik nog spannend. AZ was echter bestand tegen de druk, zij het ternauwernood.

De hoofdrol in de dubbele confrontatie was onmiskenbaar voor Nick Viergever. Hij nam in Alkmaar de openingstreffer voor zijn rekening. Een week eerder in de voor de Noord-Hollanders succesvol verlopen uitwedstrijd was hij al de matchwinner.

Al vroeg in het duel nam AZ afstand. Na negentien minuten zorgde Viergever voor de 1-0. De verdediger kopte raak uit een hoekschop. Daarvoor was Aron Jóhannsson dicht bij de openingstreffer geweest. De Amerikaan schoot net over, na mooie voorbereidende acties van Roy Beerens en Etiënne Reijnen.

Slordiger

Beide ploegen werden in het restant van het duel steeds slordiger. Toch bleef AZ aanvankelijk de betere. Dat leidde tot een aantal aardige acties. Eerst was Viktor Elm met een schot in de buurt van de 2-0, maar ten koste van een corner wist keeper Lukas Hroso in te grijpen.

Daarna werden de Tsjechen sterker. Dat leidde in de 72e minuut tot de 1-1, nadat de vrijgespeelde Jevhen Boednik van dichtbij én vrijstaand de bal langs Esteban kon schieten.

De Tsjechen gingen er daarna weer in geloven en probeerden de tegenstander onder druk te zetten. Esteban moest enkele malen ingrijpen. Dat deed hij bekwaam. De scheidrechter verzuimde de Tsjechen een strafschop te geven bij een handsbal van Jeffrey Gouweleeuw.

In de counter kreeg AZ veel ruimte om opnieuw op voorsprong te komen. Die werd echter niet benut.

Anzhi

Anzhi is de tegenstander van AZ in de achtste finales. De Russen schakelden Racing Genk uit, door in België met 2-0 te winnen. Het eerste duel was in 0-0 geëindigd. Destijds stond Genk nog onder leiding van de inmiddels ontslagen Nederlandse trainer Mario Been.

Lees ook: Advocaat: 'Dit is een uitstekende prestatie'

Lees ook: Viergever: 'Had nooit meer spannend mogen worden'