Jorien ter Mors, Jan Blokhuijsen en Carien Kleibeuker zijn de enige Nederlandse olympische medaillewinnaars op de langebaan die op 7, 8 en 9 maart niet zullen starten bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell.

Dat blijkt uit de Nederlandse selectie die schaatsbond KNSB woensdag bekend heeft gemaakt.

Ter Mors, die in Sotsji olympisch kampioen werd op de 1500 meter, richt zich in het laatste deel van het seizoen op het WK shorttrack, dat van 14 tot en met 16 maart wordt gehouden in Montreal.

Blokhuijsen won zilver op de 5000 meter bij de Spelen en zou op basis van zijn resultaat bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) ook mogen starten in Inzell, maar de Noord-Hollander ziet daar vanaf.

Kleibeuker was vorig week goed voor olympisch brons op de vijf kilometer, maar de langste afstand staat niet op het programma in Inzell en de 35-jarige schaatsster heeft zich niet geplaatst op de drie kilometer.

De olympisch kampioenen Michel Mulder (500 meter), Stefan Groothuis (1000 meter), Sven Kramer (5000 meter), en Ireen Wüst (3000 meter) zullen starten op hun succesvolle afstand. Jorrit Bergsma, olympisch kampioen op de tien kilometer, zal de vijf kilometer rijden.

Nuis

Kjeld Nuis zal in Inzell zijn rentree maken in het internationale schaatsen. De schaatser van BrandLoyalty ontbrak op de Spelen omdat hij zich bij het OKT niet kwalificeerde. Hij zal in Duitsland de 1000 en 1500 meter rijden.

Ook Thijsje Oenema, Anice Das, Annette Gerritsen, Diane Valkenburg, Jorien Voorhuis, Marije Joling, Jesper Hospes, Hein Otterspeer, Rhian Ket, Douwe de Vries en Rob Hadders waren niet van de partij in Sotsji, maar zullen wel starten in de Max Aicher Arena.

In Inzell vindt het een-na-laatste wereldbekerweekend van dit seizoen plaats. Een week later is in Heerenveen de finale van de World Cup. Weer een week later wordt de jaargang afgesloten met het WK allround in Thialf.

Volledige selectie

DAMES
500 meter
Margot Boer, Thijsje Oenema, Laurine van Riessen, Anice Das en Annette Gerritsen.
1000 meter
Lotte van Beek, Margot Boer, Marrit Leenstra, Laurine van Riessen en Thijsje Oenema.
1500 meter
Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis.
3000 meter
Jorien Voorhuis, Ireen Wüst, Annouk van der Weijden, Yvonne Nauta en Marije Joling.
Mass Start
Nog niet bekend.

HEREN
500 meter
Michel Mulder, Ronald Mulder, Jesper Hospes, Jan Smeekens en Hein Otterspeer.
1000 meter
Michel Mulder, Kjeld Nuis, Koen Verweij, Stefan Groothuis en Mark Tuitert.
1500 meter
Koen Verweij, Rhian Ket, Kjeld Nuis, Mark Tuitert en Stefan Groothuis.
5000 meter
Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Bob de Jong, Douwe de Vries en Rob Hadders.
Mass Start
Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Christijn Groeneveld.