Russische atleten gebruiken al ruim tien jaar het edelgas xenon als dopingmiddel. Dat beweert de Duitse televisiezender WDR.

Het televisieprogramma Sport Inside vond bewijzen dat xenongas al tijdens de Spelen van Athene in 2004 werd ingezet. Door beademing met het gas maakt het lichaam meer erytropoëtine (epo) en testosteron aan.

Het gebruik van xenon is niet verboden volgens de regels van de mondiale antidopingwaakhond WADA. Een Russisch laboratorium, het Atom-Med Centrum, beweert daarom dat het niet om doping gaat.

Voormalig WADA-baas Dick Pound is echter duidelijk. "Het is een middel dat specifiek is ontworpen om prestaties te bevorderen. Laten we daar duidelijk over zijn. Voor mij is dat doping."

Zelfs als xenon op de dopinglijst terechtkomt, moet er nog een test worden ontwikkeld. Omdat het de lichaamseigen aanmaak van epo en testosteron stimuleert, zijn die hormonen moeilijker als doping aan te tonen.

Ondertussen beweert het Atom-Med Centrum volgens Sport Inside dat meer dan zeventig procent van de Russische medaillewinnaars uit Athene (2004) en Turijn (2006) met xenon werd behandeld.