De Jamaicaanse atlete Veronica Campbell-Brown is door het internationaal sporttribunaal CAS vrijgesproken van het gebruik van doping.

De drievoudig olympisch kampioene werd afgelopen juni positief bevonden op een vochtafdrijvend middel, maar gaat nu helemaal vrijuit, zo bevestigde haar advocaat Howard Jacobs maandag.

"Het CAS vond de manier waarop de urine verzameld en behandeld werd niet koosjer. De uitslag van de dopingcontrole was daardoor volkomen onbetrouwbaar. Al haar resultaten blijven staan en ze mag per direct weer aan wedstrijden meedoen."

Campbell-Brown, die de 200 meter won bij de Spelen van 2004 en 2008 en in totaal zeven olympische medailles achter haar naam heeft staan, was na haar positieve test voorlopig geschorst, al bepaalde de Jamaicaanse atletiekfederatie dat een reprimande volstond als straf.

De 31-jarige sprintster moest echter wachten op het oordeel van de internationale atletiekfederatie IAAF voordat ze weer aan wedstrijden deel mocht nemen. Die instantie lijkt de zaak nu te hebben doorgespeeld aan het CAS.

Zwaar

Campbell-Brown gaf in een verklaring aan dat de afgelopen periode heel zwaar is geweest voor haar.

"De laatste paar maanden van mijn leven hebben mij veel pijn gebracht, maar gelukkig bleven mijn familie en vrienden me steunen. Het tribunaal heeft gesproken en ze hebben mijn onschuld bevestigd. Ik heb te veel respect voor de puurheid van competitie om illegale middelen te gebruiken."

De Jamaicaanse is van plan om over twee weken in het Poolse Sopot mee te doen aan de WK indoor.