FC Barcelona heeft maandag 13,5 miljoen euro belasting betaald, zo meldt de club. Dat is het bedrag dat de 'Blaugranas' volgens een aanklacht nog schuldig waren aan de Spaanse fiscus rond de transfer van Neymar.

Barcelona betaalde het bedrag om 'de goede naam en reputatie' van de club te beschermen, zo stelt het in een verklaring op de eigen website.

De Catalanen houden echter vol genoeg belasting te hebben afgedragen bij de transfer van Neymar in de zomer van 2013. Vorige week werd de Spaanse kampioen door een Spaanse onderzoeksrechter officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege belastingontduiking.

De directie van Barcelona kwam zondag bijeen en nam toen het besluit de betaling te regelen. Ook zal de Spaanse landskampioen uitgebreid meewerken aan het onderzoek van justitie omdat de club overtuigd is van het eigen gelijk.

De betaling van de belasting is dan ook nadrukkelijk geen schuldbekentenis, zo stelt Barcelona. Het bestuur verklaart dat de meningsverschillen een gevolg zijn van uiteenlopende interpretaties van de belastingregels.

Verplichtingen

Het is nog onduidelijk of de aanklacht tegen Barca hiermee van de baan is. "Stel dat alle verschillen van inzicht in ons nadeel worden uitgelegd, dan hebben we met dit bedrag aan al onze verplichtingen voldaan'', zegt Barcelona verder.

Neymar ging voor een totaalbedrag van zo'n 86 miljoen euro van Santos naar Barcelona. Vorig maand stapte voorzitter Sandro Rosell op in Camp Nou nadat grote commotie was ontstaan over het transferbedrag.

Rosell hield altijd vol dat Barcelona 57,1 miljoen euro heeft betaald, maar enkele weken geleden lekte uit dat er ook nog tientallen miljoenen zijn overgemaakt aan een maatschappij waarvan de vader van Neymar eigenaar is. De Spaanse justitie besloot vervolgens een onderzoek in te stellen.

Lees ook: Barcelona officieel aangeklaagd voor belastingontduiking

Lees ook: Neymar kostte Barcelona 86,2 miljoen euro