De bij Racing Genk ontslagen coach Mario Been is maandagochtend met applaus vertrokken bij de Belgische club.

"Ik heb de spelers voor een laatste maal toegesproken en dat deed pijn. Ik heb 2,5 jaar uitstekend met deze jongens kunnen werken bij deze mooie club", zei Been op een persconferentie.

"Iedereen klapte, ook de spelers. Dat was wel hartverwarmend. Misschien niet van iedereen even gemeend, maar toch. Het is nu aan hen."

De oud-coach van Feyenoord kreeg zondagavond na het verlies tegen het laag geklasseerde Waasland-Beveren (0-2) zijn congé bij de club waar hij sinds eind augustus 2011 in dienst was.

Genk staat na de twaalfde nederlaag van het seizoen op de zesde plaats in de Jupiler Pro League.

Op nadrukkelijk verzoek van Been zelf zat de trainer bij de persconferentie waar Genk zijn ontslag toelichtte. Volgens Sporza vroeg algemeen directeur Dirk Degraen applaus voor zijn ontslagen coach en gaven de aanwezige journalisten daar gehoor aan.

Goed mens

Degraen benadrukte dat er bij Genk geen twijfel bestaat dat Been 'een goede trainer en een goed mens is', maar dat de matige resultaten de club geen andere optie lieten.

"De vraag is nu alleen of er iemand anders is die de snaar kan raken die Mario op bepaald moment niet meer vond. Mario heeft altijd zelf wel beseft dat er ooit een druppel zou komen die de emmer deed overlopen."

Been bevestigde die lezing. "Ik sluit mijn ogen niet voor de mindere resultaten. Ik bleef het vertrouwen krijgen, maar ik wist dat het een keertje voorbij kon zijn."

"Ik wens deze club het allerbeste, uit de grond van mijn hart. Ik heb hier een enorm fijne tijd gehad, die ik zal koesteren. Ik zal hier zeker nog terugkeren", zei de oud-international, die nog niet heeft nagedacht over zijn toekomst. "Ik ga meer aandacht aan mijn gezin besteden en daarna zullen we wel zien."

Opvolger

Genk stelde later op maandag direct een opvolger aan voor Been. De club presenteerde Emilio Ferrera als de nieuwe coach. De 46-jarige Belg met Spaanse wortels heeft een contract gekregen voor de rest van het seizoen met een optie voor nog een jaar.

De eersteklasser nam meteen na het ontslag van Been contact op met Ferrera, die wel oren had naar de samenwerking. De onderhandelingen over het dienstverband verliepen dan ook zeer snel. De nieuwe coach was in het verleden werkzaam bij onder meer Al Shabab in Saudi-Arabië, Lokeren, Lierse en Club Brugge.

Lees ook: Racing Genk neemt per direct afscheid van Been