Topjudoka Henk Grol stelt in een open brief aan premier Mark Rutte dat de Nederlandse regering beter moet omgaan met topsporters.

"Topsporters verdienen veel meer steun van de overheid", aldus Grol in zijn open brief die De Telegraaf publiceert.

"Het belangrijkste is dat er een financieel vangnet komt, zodat sporters een potje hebben als ze hun carrière beëindigen. Dat wordt nu compleet vergeten."

Grol zag de afgelopen weken bij de Winterspelen veel 'leden van de Nederlandse regering goede sier maken'.

"Terwijl medaillewinnaars als Margot Boer, Stefan Groothuis, Sjinkie Knegt en Lotte van Beek - die niet rijk van hun sport worden - straks aan hun lot worden overgelaten."

Blauwe envelop

Grol noemt als voorbeeld de medaillebonussen waarover sporters belasting moeten betalen. "Alle ministers, het koninklijk huis, iedereen is in deze periode blij voor de sporters en wil maar wat graag met ze op de foto. Maar later dit jaar ploft bij al deze toppers een blauwe envelop op de mat waarin staat dat de helft van de premie moet worden terugbetaald."

"De meeste topsporters verdienen minder dan modaal. Het is te zot voor woorden dat er voor atleten, die geen tijd hebben (gehad) om te studeren, te werken en die veel risico nemen met hun fysieke gestel, geen vorm van overbrugging of pensioen is."

Moed

De 28-jarige Grol hoopt dat de bestaande wetten kunnen worden aangepast.

"Het vergt alleen moed. Moed die wij elke keer moeten opbrengen als we de strijd aangaan met onze tegenstanders. Ik vraag u de sporters niet langer te laten verzuipen."

Lees ook de column van Thijs Zonneveld: Voor een duppie op de eerste rij