Jason Collins speelde zondagavond zijn eerste NBA-wedstrijd sinds hij in april vorig jaar vertelde dat hij homoseksueel is.

Met de Brooklyn Nets, die hem eerder op de dag contracteerden, won de 35-jarige center (2,13 meter) met 108-102 van de Los Angeles Lakers.

Collins werd de eerste openlijk homoseksuele sporter in een van de vier grote professionele sportcompetities in de Verenigde Staten: de NBA, NFL, NHL en MLB. 

"Is dit historisch? Daar ben ik helemaal niet mee bezig", vertelde Collins voor de wedstrijd op een persconferentie. "Ik richt me op mijn taken in het team. Of ik druk voel? Ja, maar dat is omdat ik tien maanden niet in de NBA heb gespeeld en nu terugkeer."

In de elf minuten die Collins meedeed, noteerde hij geen punten. De Amerikaan had geen club toen hij in april 2013 uit de kast kwam. Vlak daarvoor speelde hij voor de Washington Wizards en eerder in zijn loopbaan kwam Collins uit voor onder meer de Atlanta Hawks en de Boston Celtics.

Obama

In de afgelopen maanden groeide Collins uit tot een ambassadeur voor de rechten voor homoseksuelen. Hij bezocht de State of the Union-toespraak van president Barack Obama als speciale gast van first lady Michelle Obama en sprak een vergadering van de Verenigde Naties toe.

Algemeen directeur Billy King van de Nets hekelt suggesties dat hij de center zou hebben gecontracteerd om positieve publiciteit te genereren.

"We hebben hem nodig om redenen die te maken hebben met basketbal. Hij kan iets extra's brengen, daarom was het een goede keuze om hem een contract voor tien dagen aan te bieden."

Het nieuws over Collins' nieuwe club komt relatief kort nadat Michael Sam, een sterspeler in het college football, uit de kast kwam, zodat mogelijk ook de NFL op termijn zijn eerste openlijk homoseksuele speler heeft.