Ajax heeft zondag een opvallend eenvoudige zege geboekt op AZ. In de eigen Arena waren de Amsterdammers veel te sterk voor de ploeg van trainer Dick Advocaat: 4-0.

Zodoende herstelde Ajax zich van de pijnlijke nederlaag tegen Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers wonnen donderdag dikverdiend het heenduel met maar liefst 0-3.

Ajax kwam tegen AZ alleen in het eerste kwartier tot tweemaal toe in de problemen. Al in de tweede minuut kreeg Steven Berghuis een grote kans op de openingstreffer, maar schoot van dichtbij over.

Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Ricardo van Rhijn vond Siem de Jong, de aanvoerder schoot hard en laag raak. 

Het was de opmaat voor een aantrekkelijke eerste helft. Markus Henriksen vond de benen van Ajax-doelman Jasper Cillessen. De Jong, Bojan Krkic en Lerin Duarte (bal van de lijn gehaald) kregen grote kansen om Ajax op een comfortabelere voorsprong te zetten.

Ajax zag Viktor Fischer al in de twaalfde minuut naar de kant gaan. De aanvaller liep een hamstringblessure op. Zijn vervanger Lesly de Sa kreeg geel na een harde overtreding op Celso Ortiz, die ook aan rood ontsnapte na een charge op Niklas Moisander.

Kishna

In de tweede helft was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Esteban. Dat resulteerde al snel in de 2-0 en 3-0. Eerst was het Duarte die met rechts binnenschoot na goed voorbereidend werk van De Jong.

Invaller Ricardo Kishna was bij zijn debuut in de eredivisie gelijk trefzeker. De buitenspeler schoot de bal met links via de binnenkant van de paal uiterst fraai achter Esteban.

Het slotakkoord was voor Duarte. De middenvelder passeerde Mattias Johansson en verschalkte Esteban met een verwoestende uithaal.

Ajax blijft ook na de zege op AZ koploper in de eredivisie en heeft zeven punten voorsprong op FC Twente, dat later op de dag nog in actie komt tegen Feyenoord. AZ is de huidige nummer zeven op de ranglijst.

Lees ook: Duarte blij dat hij wat kon rechtzetten

Lees ook: De Boer: 'Had bij rust al 4-0 moeten staan'