Na vijf wedstrijden zonder zege heeft Vitesse eindelijk weer eens een eredivisieduel gewonnen. De Arnhemse ploeg poetste in eigen stadion tegen RKC Waalwijk in korte tijd een zwakke eerste helft weg en voorkwam daarmee een nieuwe deceptie: 3-1.

De invallers hadden een hoofdrol bij de wederopstanding van Vitesse. Renato Ibarra, geslachtofferd na een zwakke serie wedstrijden, en Valeri Kazaisjivili leidden de Arnhemse aanvalsstorm.

De snelle buitenspeler bracht de broodnodige beleving terug bij de thuisploeg en deed het voorwerk voor Kazaisjvili, die met een mooie indraaier Vitesse op voorsprong bracht.

Dat was kort na de gelijkmaker van Mike Havenaar, die een voorzet van de debuterende linksback Rochdi Achenteh afrondde. Even later belandde een afgeslagen schot van Ibarra bij Christian Atsu, die het duel besliste.

RKC had tot dan met succes voor de behoudende tactiek gekozen. Vitesse mocht het balbezit koesteren en het spel maken, de Waalwijkse ploeg mikte op de tegenstoot. Die strijdwijze had al snel na de aftrap resultaat.

De Brabanders sloegen razendsnel toe toen de bal op het middenveld belandde bij Evander Sno, die Kenny Anderson vrij voor doelman Piet Velthuizen zette. De verdediging van Vitesse werd compleet verrast door die pass, waaruit Anderson de score opende.

Wisselingen

Vitesse had toen via de aanvallers Havenaar, Zakaria Labyad en Bertrand Traoré al wat kansjes gemist. Labyad en Traoré kregen de voorkeur boven topschutter Lucas Piazón en Ibarra, terwijl trainer Peter Bosz in de verdediging de geschorste Patrick van Aanholt en de geblesseerde Kelvin Leerdam verving voor Achenteh en Frank van der Struijk.

De wisselingen sorteerden weinig effect. De aanvallers, Labyad voorop, kozen te vaak voor eigen succes en de verdediging vertoonde geregeld grote scheuren.

RKC legde nog voor rust meermaals de zwakke punten van Vitesse bloot, maar profiteren deed de ploeg niet meer. Velthuizen kwam op tijd zijn doel uit bij een nieuwe gevaarlijke dieptepass en redde op enkele slappe pogingen van Anderson, die halverwege de eerste helft doorbrak en werd gestuit voor Van der Struijk.

De Vitessenaar kwam ermee weg, zoals zijn hele ploeg bij de reeks kansen voor de bezoekers. Die gemiste mogelijkheden braken RKC op na de rust, waarin Bosz succesvol had ingegrepen.