De Canadese ijshockeyers hebben zondagmiddag op de slotdag van de Olympische Spelen in Sotsji goud veroverd door Zweden in de finale met 3-0 te verslaan. 

Jonathan Toews, Sidney Crosby en Chris Kunitz waren respectievelijk in de eerste, tweede en derde periode trefzeker voor de Canadezen. 

Zweden, dat de eindstrijd bereikte door Finland vrijdag met 2-1 te verslaan, moet daarom genoegen nemen met de zilveren plak. 

De Finnen verzekerden zich zaterdagavond van de bronzen medaille door de Verenigde Staten met 5-0 te verslaan. 

Canada ontsnapte in de eerste periode van de finale aan een achterstand. Gustav Nyquist dacht de 1-0 namens Zweden aan te tekenen, maar zijn inzet belandde op de binnenkant van de paal. 

Even later kwam Canada op voorsprong. Eerst raakte Patrice Bergeron snoeihard de paal achter doelman Henrik Lundqvist, vlak daarna was het wel raak toen Toews van dichtbij de 1-0 in het Zweedse doel werkte. 

Lundqvist

Het was in eerste instantie aan keeper Lundqvist te danken dat Zweden niet op grotere achterstand kwam. In de slotfase van de tweede periode gebeurde dat echter alsnog, toen Crosby vrij door mocht op het Zweedse doel. Hij omspeelde Lundqvist en zorgde voor de 2-0.

In de laatste periode probeerde Zweden nog wel iets aan de achterstand te doen, maar het ontbrak de Scandinaviërs aan aanvallende stootkracht. Drew Doughty was met een afstandsschot op de paal zelfs nog dicht bij de 3-0. Die kwam er uiteindelijk ook toen Kunitz via de onderkant van de lat doel trof.

De Canadese vrouwen wisten donderdag ook al goud te pakken bij het ijshockey. Daarmee prolongeerden ze hun olympische titel.

De ijshockeyfinale bij de mannen was het laatste onderdeel op de Spelen in Sotsji. Zondagavond om 17.00 uur Nederlandse tijd vindt de sluitingsceremonie plaats.