Bondscoach Arie Koops van de achtervolgingsploegen ging er zaterdag tot het laatste moment van uit dat Jorrit Bergsma inzetbaar was voor het laatste onderdeel op de Olympische Spelen.

"Ik ging er tot het laatst van uit dat Jorrit beschikbaar was, indien nodig", liet Koops weten. "Dat was in ieder geval de laatste communicatie tussen ons. Een bericht van mij naar hem: 'In noodgevallen ben je beschikbaar. Punt'."

De schaatser van BAM meldde zich vrijdag, voor het begin van de kwartfinales af bij Koops. Over het waarom hield Koops zich op de vlakte met: "Dat moeten jullie aan Jorrit vragen."

"Maar wat ik ervan begreep is dat hij geen zin had om in vol ornaat achter de andere jongens aan te lopen. Maar nogmaals, bij mij heeft hij zich officieel nooit afgemeld. Onze communicatie hield op nadat ik aangaf dat ik ervan uit ging dat hij beschikbaar was."

Volgens de bondscoach was het resultaat het enige dat telde. Bergsma opstellen zodat hij ook een medaille zou krijgen was daarom geen optie voor Koops.

"We hadden de snelste jongens nodig en ik koos voor de groep schaatsers die zich al drie jaar lang gecommitteerd hebben aan dit programma." Daarmee refereerde hij aan het feit dat Bergsma eerder al afzag van een trainingskamp dat niet in zijn schema paste.

Vrouwenteam

De bondscoach trok vervolgens de parallel met het vrouwenteam. "Daar stond eerst Marrit Leenstra reserve en daarna Lotte van Beek. Lotte stond vandaag met de schaatsen onder de voeten gebonden langs het ijs. Klaar om op het laatste moment in te vallen."

"Dat is de rol van de reserve. Die geeft op die manier ook heel veel energie en passie aan de rest van het team mee. Ik ben dan ook teleurgesteld dat Jorrit er niet op die manier in stond."

Overigens benadrukte Koops dat Bergsma wel in het stadion aanwezig was tijdens de wedstrijd. "En ik ga ervan uit dat hij zijn schaatsen wel bij zich had."

Winstpremie

Koops, die zei zeker nog het gesprek aan te willen gaan met Bergsma, maakte wel duidelijk dat de schaatser niet in de riante winstpremie voor het goud zal delen. "Daar had hij zelf ook al vanaf afgezien. Dat heeft hij wel laten weten."

Al met al blikte Koops tevreden terug op het optreden van de beide ploegen. "Als je een ambitie stelt en die haal je, dan ben je blij. Zowel de mannen als de vrouwen hebben het hier fantastisch gedaan. Dat laat ik niet bederven door een smetje."

Lees ook: Twee keer goud Nederland op achtervolging 

Lees ook: Bergsma meldt zich af voor eindstrijd achtervolging