Reserve Jorrit Bergsma heeft zich zaterdag afgemeld voor de finale van de ploegenachtervolging bij de Olympische Spelen.

Bergsma voelt zich niet serieus genomen en stelt zich geen onderdeel te voelen van het team.

"Het is de manier waarop dit gegaan is. Ik heb er ook energie ingestoken en zij eindigen met een medaille. Het verleden herhaalt zich", zo bevestigt de Fries zijn afmelding.

De olympisch kampioen op de tien kilometer zou zaterdag normaal gesproken sowieso niet schaatsen. Hij kwam vrijdag niet in actie in de kwart- en halve finale en hoorde na die races van bondscoach Arie Koops dat de opstelling in de finale ook zou bestaan uit Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij.

Dat betekent dat Bergsma geen medaille zal krijgen na de finale tegen Zuid-Korea, die zaterdag om 14.51 uur Nederlandse tijd op het programma staat. Je ontvangt alleen een plak als je minimaal één race rijdt.

Vlieland

Het huwelijk tussen de BAM-rijder en de ploegenachtervolging is nooit een heel gelukkige geweest. In de zomer werd Bergsma uit Team Nederland gezet nadat hij niet was komen opdagen bij een tweedaags trainingskamp op Vlieland.

Volgens zijn coach Jillert Anema paste dat weekends destijds niet in het schema. "Als je als team naar Sotsji wilt, moet je ook als team trainen", zei Koops in juni.

Na het olympisch kwalificatietoernooi afgelopen december werd de stayer toch weer als vierde rijder toegevoegd aan de selectie.

Lees ook: Bergsma kan medaille op achtervolging vergeten