Marrit Leenstra zal zaterdagmiddag starten in de halve finale van de olympische ploegenachtervolging. De Friezin vervangt haar ploeggenote Lotte van Beek.

Leenstra zal het in Sotsji samen met Ireen Wüst en Jorien ter Mors vanaf 14.30 uur Nederlandse tijd gaan opnemen tegen Japan voor een plek in de finale, zo maakte bondscoach Arie Koops zaterdagochtend na de training bekend.

"Ik heb gekeken naar alles wat er gister gebeurd is", lichtte de bondscoach zijn beslissing toe. "Er is verschrikkelijk goed gereden, maar ik weet niet of Lotte dat twee keer kan."

"En op de positie waar zij staat, kan ook Marrit uit de voeten. Zij kan snelheid brengen. Daarom rijden we de halve finale met Marrit."

Voorschot

Door zich openlijk af te vragen of Van Beek wel twee keer achter elkaar kan rijden, nam Koops een klein voorschot op een mogelijke finaleplaats.

"Ja dat klopt. Maar na de halve finale vergelijk ik de races, kijk ik tegen wie we moeten, en dan bepaal ik wie de finale rijdt."

De bondscoach stelde dat Leensta, dankzij haar allroundachtergrond, in principe wel in staat moet zijn twee keer achter elkaar te rijden.

Volgens Koops was het niet nodig om Ter Mors, na de teleurstelling bij het shorttrack van vrijdagavond, opnieuw te motiveren. "Integendeel, het tegenovergestelde. Jorien is er helemaal klaar voor. Ze is super gemotiveerd."

WK

Op vrijdag stond Leenstra nog reserve in de kwartfinale, die Oranje gemakkelijk won van de Verenigde Staten.

Na afloop van die race zei de rijdster van Team Corendon al dat ze erop rekende dat ze nog in actie zou komen op de team pursuit bij de Olympische Spelen. "Ik heb tot nu toe altijd gereden. Ik kan ook heel goed schaatsen, dus waarom niet?"

Leenstra werd vorig jaar in de Adler Arena in Sotsji samen met Wüst en Diane Valkenburg wereldkampioen op de ploegenachtervolging. In december won ze samen met Wüst en Ter Mors de wereldbeker in Berlijn in een tijd van 2.58,19. Nederland reed vrijdag in de kwartfinales een olympisch record van 2.58,61.

Medaille

De nummer vier van de 1500 meter in Sotsji is de enige van de vier achtervolgingsvrouwen die nog geen medaille heeft gewonnen deze Spelen. Haar optreden in de halve finale verzekert Leenstra ervan dat ze bij een eventuele podiumplek voor Nederland ook een plak zal krijgen.

Bondscoach Arie Koops hield vrijdag nog een slag om de arm wat betreft zijn opstelling van een dag later.

Bij de mannen zal het vaste trio van Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij zaterdag om 14.51 uur Nederlandse tijd de finale rijden tegen Zuid-Korea.

Lees ook: Leenstra rekent op startplek in achtervolging

Lees ook: Bergsma kan medaille op achtervolging vergeten