De Nederlandse vrouwen hebben zich vrijdag op de Olympische Spelen door een overwinning op Amerika gekwalificeerd voor de halve finales van het onderdeel ploegenachtervolging.

Het Oranje-trio legde de zes rondjes af in een baan- en olympisch record van 2.58,61, waar Brittany Bowe, Heather Richardson en Jilleanne Rookard uitkwamen op 3.02,21.

Nederland zal het in de halve eindstrijd moeten opnemen tegen Japan. De nummer twee van vier jaar geleden in Vancouver versloeg in een Aziatisch onderonsje Zuid-Korea, de winnaressen van het brons bij de laatste WK.

De ploeg van bondscoach Arie Koops reed met Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek, de nummers één, twee en drie van de 1500 meter, in een samenstelling die nog niet eerder gebruikt was in een wedstrijd.

Ter Mors heeft een druk programma, want de Twentse zal vrijdagavond nog starten bij de 1000 meter shorttrack.

Noorwegen

Net als bij de heren werd ook de Noorse vrouwenploeg direct uitgeschakeld. Hege Bokko, Mari Hemmer en Ida Njatun waren niet opgewassen tegen Polen, dat vier jaar geleden olympisch brons won en vorig jaar tweede werd bij de WK.

De Poolse dames zullen het in de halve eindstrijd moeten opnemen tegen Rusland. Olga Graf, Yekaterina Lobysheva en Joelija Skokova troefden Canada met een halve seconde af.

Duitsland, de olympisch kampioen van 2006 en 2010, heeft zich niet geplaatst voor de Spelen van Sotsji.

De halve finales staan zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur Nederlandse tijd op het programma. De finale voor de vrouwen volgt dan rond 15.15 uur.

Zesde

Nederland won bij de vrouwen nog nooit een olympische medaille op dit onderdeel, dat sinds 2006 op het programma staat. Oranje eindigde zowel in Turijn als vier jaar later in Vancouver slechts als zesde.

Het trio onder leiding van Koops won echter wel goud bij de laatste twee WK’s en won dit seizoen alle drie de wereldbekerwedstrijden.

Lees ook: Bergsma kan medaille op achtervolging vergeten

Lees ook: Wüst: 'Liggen op koers voor goud'