Ottavio Cinquanta, de voorzitter van de internationale schaatsunie ISU, zou graag zien dat de mass start olympisch wordt. De bestuurder is tevens een voorstander van de invoering van een gemengde ploegenachtervolging.

Cinquanta wil dat de essentie van het langebaanschaatsen behouden blijft. "Met twee schaatsers in twee banen. Een mass start zou wel een goede toevoeging zijn."

De mass start, in feite een korte marathonwedstrijd, is sinds het seizoen 2011/2012 een officieel onderdeel in de World Cup-cyclus in het langebaanschaatsen. De mannen rijden twintig ronden, de vrouwen leggen vijftien ronden af. Vanaf 2015 zal het onderdeel ook worden gehouden op de WK afstanden.

"Het zou mooi zijn als de grote namen mee willen doen, zoals Sven Kramer en Jan Blokhuijsen", aldus Cinquanta in gesprek met AP.

Tactiek

De Italiaan voert ook een pleidooi voor de invoering van een gemengde ploegenachtervolging, al dan niet op de Spelen. "Met twee mannen en twee vrouwen komt er veel tactiek bij kijken. Dat geeft iets extra's."

De laatste toevoeging aan het programma in het olympische langebaanschaatsen was de ploegenachtervolging in 2006. Momenteel werken zowel de mannen als de vrouwen zes onderdelen af.

Het is overigens niet de ISU, maar het internationaal olympisch comité IOC dat bepaalt welke onderdelen worden gehouden op de Spelen. De internationale schaatsunie kan wel voorstellen indienen.

Dominantie

Tijdens de Spelen in Sotsji domineert Nederland het langebaanschaatsen. De Oranje-equipe sleepte 21 van de dertig medailles in het individuele toernooi in de wacht.

Cinquanta erkent dat een dergelijke suprematie niet goed is voor de sport. Hij wil schaatsbonden financieel ondersteunen, maar daar moeten dan wel prestaties tegenover staan. De ISU is volgens de Italiaan 'in staat om geld uit te geven'. "Om geld te investeren. Niet om het weg te geven als regen."