AMSTERDAM - Ajax heeft de eerste wedstrijd van dit seizoen voor eigen publiek met 3-2 van de Griekse kampioen Panathinaikos gewonnen. Door de zege heeft Ajax de leiding genomen in het Amsterdam Toernooi omdat River Plate - Arsenal eerder op de avond doelpuntloos bleef.

Trainer Ronald Koeman besloot in het duel aanvankelijk geen beroep te doen op zijn topspelers Maxwell, Ibrahimovic, Van der Vaart en Grygera. De Amsterdamse coach had voorafgaand aan het duel al laten weten dat hij de EK-gangers op het evenement zou sparen.

De Jong en Heitinga

Het opmerkelijkst was het centrale verdedigingskoppel. Nigel de Jong en Johnny Heitinga vormden samen het hart van de Amsterdamse defensie. De backs Escudé en Obodai kregen alle vrijheid om de ruimte die voor hen lag te benutten. Ook na rust, toen Heitinga werd gewisseld, bleef De Jong centraal achterin spelen.

De Mul en De Ridder

Als rechtsbuiten kreeg de talentvolle Belg Tom de Mul speelminuten. De 18-jarige flankspeler maakte een redelijke indruk. Bij vlagen toonde hij zijn talent. Hij is een watervlugge aanvaller, die op termijn kan uitgroeien tot de rechtsbuiten naar wie Ajax al bijna anderhalf seizoen op zoek is. Ook De Ridder, die na rust in het veld kwam, is in potentie een basisspeler als rechtermiddenvelder of -aanvaller.

Doelpogingen

De speelwijze van Ajax leverde voor rust geen doelpunten op. Sneijder was in de laatste minuten voor rust twee keer gevaarlijk. Zijn eerste doelpoging, een afstandsschot, schampte de bovenkant van de lat. De tweede kans die hij kreeg, was levensgroot. Alleen voor de Griekse keeper Galinovic nam hij te veel tijd, waardoor de doelman voor Panathinaikos redding kon brengen.

Wissels

Direct na rust wisselde Koeman liefst vier spelers. Maxwell, Ibrahimovic, Van der Vaart en Grygera kregen één helft om zich aan het thuispubliek te tonen. Heitinga, Pienaar, Sneijder en Galasek moesten plaatsmaken voor het viertal. De samenstelling na de pauze toonde een stuk beter dan die voor de rust.

Zlatan Ibrahimovic

Vooral Zlatan Ibrahimovic is een fenomeen. De Zweedse aanvaller is in goeden doen een van de beste spitsen van Europa, maar toonde tot op heden bij Ajax nooit een lange periode een constante vorm. Vrijdagavond maakte hij in de ArenA de openingstreffer van het duel. Aangespeeld door Sonck, die met nummer 10 op zijn rug speelde, schudde hij zijn bewaker af en verraste Galinovic in de lange hoek, 1-0.

Doelpunten

Ibrahimovic bereidde daarna ook nog de 2-0 voor. Hij draaide knap weg bij zijn bewaker Kirgiakos en zag zijn schot gestuit door Galinovic. Sonck stond daarna op de goede plaats om binnen te tikken, 2-0. De Belg maakte ook de 3-0. Nadat Obodai in het zestienmetergebied was gevloerd, benutte Sonck de strafschop.

Ajax maakte alle goals in slechts tien minuten. Daarna bepaalden Epalle en Konstantinou de eindstand nog op 3-2. Aan de laatste treffer ging een slippertje vooraf van keeper Lobont, die met Stekelenburg strijdt om de plaats onder de lat.