OLSZTYN - De Nederlandse volleyballers hebben bij de Wagner Memorial de derde zege geboekt. Oranje versloeg vrijdag in Olsztyn de olympische selectie van gastland Polen knap met 3-2. De setstanden waren 21-25 25-21 21-25 25-23 15-8. De ploeg van bondscoach Bert Goedkoop boog tot dusver alleen voor favoriet Rusland. Zaterdag staat nog de wedstrijd tegen Australië op het programma.

Goedkoop begon uiteraard met de basis die er straks in Athene ook moet staan. Dat team bestaat uit Reinder Nummerdor, Nico Freriks, Guido Görtzen, Richard Schuil, Mike van de Goor, Rob Bontje en libero Marko Klok. Het duel, dat rechtstreeks op de Poolse tv werd uitgezonden, verliep chaotisch. De gemoederen raakten danig verhit.

Dat kwam Nederland op twee gele en een rode kaart te staan, vrij uitzonderlijk in het internationale volleybal. Om verder onheil te voorkomen zag Goedkoop zich gedwongen de nodige wissels toe te passen. Daardoor kregen Dirk-Jan van Gendt, de tweede spelverdeler, Kay van Dijk, Jeroen Trommel en Robert Horstink ook de kans hun kunnen te tonen.