Dankzij de gouden medaille op de ploegenachtervolging is Ireen Wüst de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden.

De 27-jarige schaatsster won in haar olympische loopbaan vier keer goud, drie keer zilver en één keer brons.

Inge de Bruijn (zwemmen), Leontien van Moorsel (wielrennen), Charles Pahud de Mortanges (paardensport) en Fanny Blankers-Koen (atletiek), die allen actief waren op de Zomerspelen, pakten ook vier gouden medailles, maar zij veroverden minder zilveren plakken dan Wüst.

Heiden

Wüst sleepte deze Winterspelen liefst vijf medailles (twee keer goud en drie keer zilver) in de wacht, een prestatie die in het verleden slechts negen andere sporters leverden.

Maar twee van die sporters veroverden net als Wüst louter goud of zilver, Eric Heiden (schaatsen, 1980) en Lyubov Jegorova (langlaufen, 1992).

"Zo wordt het waarschijnlijk nooit meer. Daarom ga ik er extra van genieten", aldus de Brabantse over haar oogst in Sotsji. "Als je me vier jaar geleden had verteld dat ik hier twee keer goud en drie keer zilver zou winnen had ik je niet geloofd."

Kramer

Wüst is ook de Nederlandse schaatser met de meeste olympische wintermedailles. De TVM-rijdster won goud op de ploegachtervolging en staat nu op acht plakken, één meer dan ploeggenoot Sven Kramer. "Dat is bizar. Ik besef dat nog niet. Ik was vooral bezig met deze ploegenachtervolging."

Rintje Ritsma was tot deze Spelen recordhouder met zes plakken. De oud-schaatser pakte zijn eerste twee medailles (tweede op de 1500 meter en derde op de 5000 meter) tijdens de Spelen van Lillehammer in 1994.

In Nagano voegde hij daar vier jaar later drie medailles aan toe. De veelvoudig allroundkampioen behaalde zilver op de 5 kilometer en brons op de 1500 en 10.000 meter. In 2006 in Turijn completeerde Ritsma zijn verzameling met brons op de ploegenachtervolging.

Wüst heeft overigens nog maar één medaille nodig om het recordaantal medailles van een Nederlandse olympiër (Anky van Grunsven, negen) te evenaren.

Lees ook: Twee keer goud voor Nederland op ploegenachtervolging

Lees ook: Wüst: 'Ik kan me op deze Spelen niets verwijten'