De Amerikaanse snowboardster Kaitlyn Farrington heeft goud gewonnen op het onderdeel halfpipe. Ze liet de Australische Torah Bright nipt achter zich.

Het verschil was slechts een kwart punt. Kelly Clark pakte voor de VS brons. Haar landgenote Hannah Teter belandde net naast het podium.

De snowboardsters gaven elkaar geen duimbreed toe. De bovenste vier eindigden binnen 1,25 punt van elkaar.

Teter kreeg van de jury 90,50, Farrington won met 91,75 punten. Bright was vier jaar geleden in Vancouver nog de sterkste op de halfpipe.

Kunstrijden

Tatjana Volosozjar en Maxim Trankov hebben het publiek in het Iceberg Skating Palace in vervoering gebracht. Het Russische kunstrijpaar betoverde niet alleen de fans maar ook de jury.

Die waardeerde hun vrije kür, die al een staande ovatie had opgeleverd, met 152,69 punten. Met een totaal van 236,86 veroverden de favorieten onbedreigd het olympisch goud.

Ksenia Stolbova en Fedor Klimov maakten het Russische succes in het schaatspaleis van Sotsji compleet. Zij kwamen uit op 218,68, goed voor het zilver.

De geroutineerde Duitsers Aljona Savchenko en Robin Szolkowy (215,78) eindigden als derde. Zij vergooiden in de slotfase hun kans op meer door beiden een keer met de billen op het ijs te landen.

Afdaling

Voor de eerste keer in de olympische historie hebben twee alpineskiesters goud veroverd op de afdaling. De Zwitserse Dominique Gisin en de Sloveense Tina Maze kwamen op de piste in Rosa Khutor uit op precies dezelfde tijd: 1.41,57.

Daarmee bleef het gouden duo de Zwitserse favoriete Lara Gut net voor: 1.41,67.

De derde tijd was voor Daniela Merighetti (1.41,84), maar de Italiaanse moest dus genoegen nemen met de vierde plaats.

Maria Höfl-Riesch stelde wat teleur. De Duitse kon het record van meeste gouden olympische skimedailles (vier) evenaren, maar eindigde op plek dertien. Ze won in Sotsji eerder de supercombinatie. Ook Anna Fenninger, vooraf gezien als medaillekandidate, kon geen potten breken. De Oostenrijkse kon de baan niet houden en werd gediskwalificeerd. 

Het is niet de eerste keer in het alpineskiën dat bij de Olympische Spelen podiumplaatsen worden gedeeld. Het is echter nooit eerder voorgekomen dat het goud twee keer moest worden uitgereikt.

Maze veroverde vorig seizoen de algemene wereldbeker. Ze won woensdag namens Slovenië de eerste olympische titel in het alpineskiën.

Gisin en Maze zijn de opvolgsters van Lindsey Vonn. De Amerikaanse kon haar olympische titel in Sotsji niet verdedigen vanwege een knieblessure.

Noordse combinatie

Bij de Noordse combinatie was het goud een prooi voor Eric Frenzel. De Duitser won het eerste onderdeel, het schansspringen, en slaagde er bij de 10 kilometer langlaufen in zijn belagers van zich af te houden.

De Japanner Akito Watabe kon lang mee met de Duitser, maar moest in de laatste meters afhaken. De Noor Magnus Krog rukte tijdens het langlaufen op van de twintigste naar de derde plaats en bemachtigde dus het brons.

Frenzel kreeg voor zijn sprong van 103 meter vanaf de kleine schans de meeste punten (131,5) en begon met een lichte voorsprong aan het tweede onderdeel.

Watabe, die op de tweede plaats eindigde bij het schansspringen met een afstand van 100,5 meter en 130 punten, kon het gaatje met Frenzel dichtglijden en maakte er tot aan de finish een spannende duel om de titel van.

Rodelen

De Duitse dominantie bij het rodelen bleef ook woensdag fier overeind. Na het goud bij de mannen en vrouwen individueel was er ook een eerste plaats bij de dubbel.

Tobias Wendl en Tobias Artl lieten het Oostenrijkse duo Andreas en Wolfgang Linger achter zich. Andris en Juris Sics uit Letland werden derde. Wendl en Artl legden de basis voor hun overwinning in de eerste run met een baanrecord.

Bekijk het olympische programma van woensdag

Bekijk het medailleklassement op de Winterspelen