Sven Kramer heeft besloten om zaterdag niet deel te nemen aan de 1500 meter op de Olympische Spelen in Sotsji.

Dat laat de winnaar van de 5000 meter weten op Twitter.

"Het was een heel zware beslissing, maar ik heb besloten niet de 1500 meter te schaatsen. Dit om me te focussen op de 10000 meter en de ploegenachtervolging."

Arie Koops, in Sotsji de teammanager van Nederland, heeft de afmelding van Kramer bevestigd tegen NUsport.

Het besluit van Kramer komt niet als een verrassing. Maandag liet de 27-jarige Fries al weten dat hij de 1500 meter waarschijnlijk zou schrappen van zijn programma.

Kramer, niet één van de topfavorieten voor het goud op de schaatsmijl, stelde twee dagen geleden altijd te willen rijden voor de winst. "En mocht ik zilver of brons winnen, weet ik niet of de daaropvolgende 48 uur met huldigingen en dergelijke het me wel waard zijn."

Kemkers

Kramers coach Gerard Kemkers heeft begrip voor de keuze van zijn pupil. "Topsport is keuzes maken. Sven maakt nu een keuze in het belang van waar echt zijn kracht ligt.'"

"De 1500 meter is nooit onze prioriteit geweest. Sven heeft het hele jaar voor de 5 en 10 kilometer getraind."

De 10 kilometer is dinsdag, de ploegenachtervolging begint vrijdag over een week. Op deze onderdelen won Kramer nog nooit een gouden medaille.

In Turijn 2006 en Vancouver 2010 reed de schaatser van TVM wel de 1500 meter, beide keren eindigde hij niet in de top tien.

Jan Blokhuijsen zal Kramer vervangen op de schaatsmijl. De andere Nederlanders die zaterdag in actie komen op de 1500 meter zijn titelverdediger Mark Tuitert, Koen Verweij en Stefan Groothuis.

Lees ook: Wüst: 'Nooit overwogen om rit te laten schieten'

Lees ook: Blokhuijsen: 'Ik voelde beslissing Kramer aankomen'

Lees ook: Willem-Alexander reikt gouden plak uit aan Kramer