Jan Smeekens moest dinsdag overal zijn verhaal doen. Een dag nadat hij de gouden medaille op de 500 meter nipt aan zich voorbij zag gaan, stelde de sprinter dat hij ervan had kunnen genieten, maar dat het dubbele gevoel bleef.

"De steunbetuigingen vanuit Nederland helpen wel de teleurstelling een beetje weg te spoelen", verklaarde Smeekens, die op twaalf duizendste van een seconde werd afgetroefd door Michel Mulder, nadat hij dinsdagavond zijn zilveren medaille kreeg uitgereikt.

"Toch blijft dat dubbele gevoel. Ik was er zo dichtbij, maar ik ben wel tevreden met het zilver."

"Uiteindelijk hebben wij met zijn drieën geflitst", verwees hij naar Michel en Ronald Mulder die het goud en brons kregen omgehangen. "Dat mag ook wel gezegd worden. Ik ben trots dat ik op het podium stond en dat iedereen in Nederland zo meeleefde. Van basisscholen tot de koning en de koningin die er bij waren. Enorm gaaf."

"Het was gewoon echt een heel bijzondere dag, helaas wel met een donker randje. Maar dat neemt niet weg dat het wel fantastisch was."

Justin Bieber

De schaatser van Team BrandLoyalty, die de 500 meter als specialiteit in Nederland op de kaart zette, moest in Sotsji overal opdraven. Van talkshows tot radioshows. Tussendoor was er ook nog een ontmoeting met de koning en koningin. De aandacht kwam mede omdat hij dinsdag zijn 27e verjaardag vierde.

"Het leek wel alsof ik Justin Bieber was", begint hij de omschrijving van de dag die hij afsloot met de medailleceremonie.

"Ik werd van hot naar her gesleept, maar ik heb het met plezier gedaan. En ik had de nacht ervoor al niet veel geslapen. Maar goed, dat was me waarschijnlijk ook niet gelukt als ik wel gewonnen had."

Windmolens

Smeekens stelde dinsdag dat de beste gewonnen had. "En uiteindelijk staan de besten hier op het podium. Ook Ronald, die de snelste tijd neerzette en daar dus ook thuishoorde."

"Hoe mooi is het dat daar drie Nederlandse jongens stonden. Op de 500 meter! Ik heb tegen windmolens gevochten om erkenning te krijgen voor deze afstand. Ik ben dan ook trots op mezelf en het zilver."

"Ik heb nergens iets laten liggen. Niet in de voorbereiding en niet in de wedstrijd. Ik heb het beste dat ik in me heb laten zien en ben dus ook echt wel blij met deze medaille."

Lees ook: Michel Mulder: 'Wil me volledig focussen op 1000 meter'

Bekijk ook: De bizarre ontknoping op de 500 meter in tweets