Olympisch kampioen Mark Tuitert heeft vorig jaar overwogen te stoppen met schaatsen.

Dat zei zijn vrouw Helen Tuitert-Van Goozen woensdag in het programma NUtalk - Winterspelen. ''Het is best wel moeilijk als je sportcarrière ups en downs kent. Mark wilde heel graag zijn titel verdedigen in Sotsji. Dat vuur bleef branden.''

''Hij heeft zeker moeilijke jaren gehad. Eind vorig jaar zei hij voor het eerst dat hij wilde stoppen en dat hij in een wak zat. Dat was een paar weken voor het olympisch kwalificatietoernooi", aldus Helen Tuitert.

"Toen hebben we met een paar mensen met hem gesproken. Op een gegeven moment was hij weer op de goede weg. Sport kan heel zwart en moeilijk zijn en daar moet je doorheen.''

Bekijk een gedeelte van het interview:

De 33-jarige Tuitert reed eind december een goed OKT en plaatste zich voor zowel de 1000 als de 1500 meter in Sotsji. Op de schaatsmijl verdedigt hij zijn gouden medaille van Vancouver.

Weinig succes

Tuitert verraste vier jaar geleden met de gouden plak op de 1500 meter en benaderde na de Spelen van 2010 niet meer de vorm die hij in Vancouver etaleerde.

Woensdag komt hij voor het eerst in actie in Sotsji. Tuitert rijdt op de 1000 meter in de vierde rit tegen de Canadees Muncef Ouardi.

Bekijk alle video's vanuit Sotsji

Lees ook: Mulder tegen Morrison op 1000 meter, Verweij treft Davis