Margot Boer heeft dinsdag voor het eerst in haar loopbaan een olympische medaille gewonnen. De Nederlandse pakte in Sotsji brons op de 500 meter.

Boer stond na de eerste omloop nog vijfde, maar met een tijd van 37,71 in haar tweede race steeg de sprintster van Team Liga naar de derde plek.

Vier jaar geleden was Boer op de Olympische Spelen nog vierde geworden op de kortste afstand. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse vrouw een medaille pakt op de 500 meter bij de Winterspelen.

Zoals verwacht prolongeerde Sang-Hwa Lee haar titel. De Zuid-Koreaanse reed in de tweede omloop naar een olympisch record van 37,28 en bleef zo Olga Fatkulina 0,36 seconden voor.

De nummer drie van de laatste WK afstanden zorgde voor de tweede Russiche schaatsmedaille deze Spelen met een tweede omloop van 37,49. Fatkulina had 0,42 seconden voorsprong op Boer.

Hong Zhang, de nummer drie na de eerste omloop, zakte door een tweede race van 37,99 terug naar de vierde plek. De Chinese kwam 0,10 seconden tekort om Boer van het podium te stoten. Nao Kodaira, Jenny Wolf, Beixing Wang en Heather Richardson maakten de top acht vol.

Nederland had tot dinsdag op alle schaatsafstanden goud gewonnen.

Boer bezorgt Nederland primeur

'Wat een verrassing dit. Och wat was dit spannend!', was de eerste reactie van Boer. 'Ik ben zó blij.' © ANP
Margot Boer heeft brons gepakt op de olympische 500 meter. © ANP
Het is voor Boer haar eerste olympische medaille. © ANP
Met de bronzen medaille voor Margot Boer op de 500 meter heeft Nederland nu al acht medailles veroverd in Sotsji, evenveel als vier jaar geleden in Vancouver. © ANP
Zoals verwacht prolongeerde Sang-Hwa Lee haar olympische titel. © ANP
Favoriete Sang-Hwa Lee leidde al na de eerste omloop in een tijd van 37,42. In de tweede race noteerde de Koreaanse zelfs een olympische record (37,28). © ANP
Margot Boer reed in de eerste omloop van de 500 meter 37,77. Daarmee stond ze halverwege de wedstrijd vijfde. © ANP
Boer, vier jaar geleden vierde bij de Spelen achter Sang-Hwa Lee, Jenny Wolf en Beixing Wang, is de eerste Nederlandse vrouw die een olympische medaille pakt op de kortste afstand. © ANP
Laurine van Riessen was niet goed weg in de eerste omloop en kwam uit op een eindtijd van 38,64. © ANP
In de tweede omloop klokte Van Riessen 38,35, waardoor ze elfde werd. © ANP
Lotte van Beek kwam in de zesde rit van de eerste omloop tot 38.67. © ANP
In de tweede race was Van Beek goed voor 38,73. De specialiste op de middellange afstand eindigde als zestiende op de 500 meter. © ANP
Marrit Leenstra kwam in de eerste omloop net niet tot een 38'er: 39,03. © ANP
Leenstra richt zich net als teamgenote Van Beek met name op de 1000 en 1500 meter. © ANP
De Russische fans concurreren op de tribune met de Nederlandse supporters. © ANP

Van Riessen

De andere drie Nederlandse vrouwen hadden een bijrol in de Adler schaatsarena. Laurine van Riessen reed in dezelfde rit als Boer naar 38,35 en vond haar naam terug op de elfde plaats in het eindklassement.  

Lotte van Beek klokte 38,73 in de tweede omloop. Samen met haar tijd van 38,67 in de eerste race leverde dat de pupil van Jan van Veen de zestiende plek op.

Marrit Leenstra zette in de tweede omloop een aanzienlijk betere tijd neer dan in de eerste (38,70 om 39,03). De Friezin, die zich net als teamgenote Van Beek met name richt op de 1000 en 1500 meter, eindigde als negentiende.

Lees ook: Boer: 'Brons met een gouden randje'

Lees ook: Nederland heeft al evenveel medailles als in Vancouver

Lees ook: Van Riessen: 'Dit is heel jammer'