Margot Boer staat dinsdag na de eerste omloop van de olympische 500 meter vijfde. De topfavoriete Sang-Hwa Lee leidt halverwege de wedstrijd in Sotsji.

Boer opende in 10,48 en kwam uit op 37,77. Daarmee staat ze 0,35 seconden achter op Lee, die met 37,42 een baanrecord reed.

De schaatsster van Team Liga, vier jaar geleden vierde bij de Spelen achter Lee, Jenny Wolf en Beixing Wang, kan de eerste Nederlandse vrouw worden die een olympische medaille pakt op de kortste afstand.

Sang-Hwa Lee, de wereldrecordhoudster, regerend olympisch kampioene en tweevoudig wereldkampioene, is dit seizoen nog ongeslagen op de 500 meter in internationaal verband en daardoor de huizenhoge favoriete.

Het verschil met de concurrentie is dit jaar echter wel eens groter geweest dan in de Adler schaatsarena. De Russische Olga Fatkulina, vorig jaar derde bij de WK afstanden, klokte 37,57 en is voorlopig de nummer twee. De Chinese Hong Zhang, die al voor de dweilpauze reed, staat verrassend derde met 37,58. 

Ook de voormalig wereldkampioene sprint Heather Richardson (37,73), Wang (37,82), Nao Kodaira (37,88) en Wolf (37,93) doken onder de 38 seconden.

Boer bezorgt Nederland primeur

'Wat een verrassing dit. Och wat was dit spannend!', was de eerste reactie van Boer. 'Ik ben zó blij.' © ANP
Margot Boer heeft brons gepakt op de olympische 500 meter. © ANP
Het is voor Boer haar eerste olympische medaille. © ANP
Met de bronzen medaille voor Margot Boer op de 500 meter heeft Nederland nu al acht medailles veroverd in Sotsji, evenveel als vier jaar geleden in Vancouver. © ANP
Zoals verwacht prolongeerde Sang-Hwa Lee haar olympische titel. © ANP
Favoriete Sang-Hwa Lee leidde al na de eerste omloop in een tijd van 37,42. In de tweede race noteerde de Koreaanse zelfs een olympische record (37,28). © ANP
Margot Boer reed in de eerste omloop van de 500 meter 37,77. Daarmee stond ze halverwege de wedstrijd vijfde. © ANP
Boer, vier jaar geleden vierde bij de Spelen achter Sang-Hwa Lee, Jenny Wolf en Beixing Wang, is de eerste Nederlandse vrouw die een olympische medaille pakt op de kortste afstand. © ANP
Laurine van Riessen was niet goed weg in de eerste omloop en kwam uit op een eindtijd van 38,64. © ANP
In de tweede omloop klokte Van Riessen 38,35, waardoor ze elfde werd. © ANP
Lotte van Beek kwam in de zesde rit van de eerste omloop tot 38.67. © ANP
In de tweede race was Van Beek goed voor 38,73. De specialiste op de middellange afstand eindigde als zestiende op de 500 meter. © ANP
Marrit Leenstra kwam in de eerste omloop net niet tot een 38'er: 39,03. © ANP
Leenstra richt zich net als teamgenote Van Beek met name op de 1000 en 1500 meter. © ANP
De Russische fans concurreren op de tribune met de Nederlandse supporters. © ANP

Van Riessen

Laurine van Riessen, voor wie de 500 meter de enige afstand is in Sotsji, was niet goed weg en kwam uit op een eindtijd van 38,64, goed voor de veertiende plaats.

Voor Marrit Leenstra en Lotte van Beek is de 500 meter vooral een opwarmertje voor de 1000 en 1500 meter later dit toernooi, waarop de teamgenotes gelden als kandidaten voor een medaille.

Van Beek liet zien dat het met de vorm wel goed zit, want de voormalig wereldkampioene junioren bleef met 38,67 maar 0,42 seconden boven haar persoonlijk record, dat ze reed op de hooglandbaan van Salt Lake City. In de tussenstand staat de pupil van Jan van Veen vijftiende.

Leenstra startte al in de tweede rit en de Friezin wist net geen 38’er te klokken: 39,03. Daarmee is ze halverwege de nummer 21.

De tweede omloop begint rond 15.34 uur Nederlandse tijd.

Volg de 500 meter voor dames in ons liveblog