Freestyle-snowboarders Dimi de Jong en Dolf van der Wal zijn dinsdag op de Olympische Spelen op het onderdeel halfpipe uitgeschakeld in de kwalificatie.

De Nederlanders vielen in hun heat na twee runs buiten de top negen, wat nodig was voor een plek in de halve finale in Sotsji.

De Jong, die aan het begin van deze maand nog zijn pols brak, gleed in zijn eerste run weg bij een '1080' (drie volle rotaties om de lengteas) en viel.

In de tweede run verbeterde de 19-jarige olympisch debutant zich naar 64.25 punten, op dat moment precies goed voor de negende stek, maar de volgende deelnemer Ki-Kwang Lee stootte de Hagenaar vervolgens van die plek. De Jong eindigde uiteindelijk als twaalfde.

Van der Wal begon goed aan zijn eerste run met achter elkaar twee '1080’s', maar bij een 'backside 900' kwam de Amsterdammer bovenop de halfpipe terecht en ging hij onderuit.

In de tweede run bleef de 26-jarige Nederlander wel staan, maar zijn score van 62.50 leverde hem slechts de veertiende plek op.

Voor een plaats in de halve eindstrijd hadden De Jong en Van der Wal het beter moeten doen dan de 71.25 punten van de Fransman Johann Baisamy.

Hirano

De Japanner Ayumu Hirano, de nummer twee van de van laatste X Games, zette met 92.25 punten de hoogste score neer in de eerste heat.

De Zwitsers Christian Haller en David Habluetzel eindigden als tweede en derde en zullen ook uitkomen in de finale, die dinsdagavond om 18.30 uur op het programma staat.

Eerst is om 16.00 uur nog de halve finale, waarin nog zes finaleplaatsen te verdienen zijn.

Shaun White, een van de meest bekende Amerikaanse wintersporters, won de laatste twee olympische titels op dit onderdeel. De ‘Flying Tomato’ zette de beste score van de kwalificaties neer (95.75) en plaatste zich direct voor de finale.

Geklaagd

Maandagavond werd er door de rijders nog geklaagd over de kwaliteit van de halfpipe en dinsdagochtend was er even sprake van dat de kwalificatie niet door kon gaan door de dooi en de slechte sneeuwconditie. Uiteindelijk begon de wedstrijd gewoon op schema, maar opvallend veel snowboarders gingen onderuit.

Bij het onderdeel halfpipe proberen de atleten op een halve pijp met zes meter hoge wanden zo moeilijk mogelijke sprongen en trucs uit te voeren.

Zes juryleden beoordelen de runs en geven een score met een maximum van honderd punten. De hoogste en laagste vallen af en het gemiddelde van de overige vier juryleden telt.

Lees ook: De Jong: 'Niet wat ik ervan had verwacht'

Lees ook: Zware val speelt snowboarder Van der Wal parten