De Noor Ola Vigen Hattestad heeft dinsdag goud gewonnen op de langlaufsprint. Hij liet twee Zweden, Teodor Peterson en Emil Jönsson, achter zich.

Hattestads landgenoot Andreas Gløersen kwam als vierde over de streep.

Hattestad en Peterson bleven gezamenlijk over na een massale valpartij. De Noor pakte echter al een voorsprong waardoor Peterson in de sprint er niet meer aan te pas kon komen.

Op ruim negentien tellen achter de winnaar greep Jönsson, die bij Gløersen was weggereden, het brons.

Biatlon

Biatlete Daria Domratsjeva heeft goud gepakt op het onderdeel achtervolging. De Wit-Russische bleef de Noorse Tora Berger en de Sloveense Teja Gregorin ruim voor. 

De olympisch kampioene miste bij het schieten eenmaal en had aan de meet 37,6 seconden voorsprong op Berger. Gregorin volgde 4,4 seconden later. De nummer twee en drie misten eveneens eenmaal.

Anastasia Kuzmina uit Slowakije mocht dinsdag als eerste starten, maar verspeelde een voorsprong van meer dan een halve minuut op de latere winnaar Domratsjeva.

Slopestyle

Dara Howell veroverde eerde op de dag goud op het onderdeel slopestyle in het freestyle skiën. Met de zege van Howell verstevigde Canada de leiding in het medailleklassement.

De organisator van de Winterspelen van 2010 staat nu op vier gouden plakken, één meer dan Nederland. Noorwegen, de Verenigde Staten en Duitsland wonnen drie keer goud in Sotsji.

De negentienjarige Howell noteerde in de eerste run van dit nieuwe onderdeel een score van 94,20. Daarmee bleek ze met afstand de beste.

De Amerikaanse Devin Logan kwam niet verder dan 85,40 en de Canadese Kim Lamarre realiseerde een score van 85,00.

De grote favoriete voor goud, de Canadese Kaya Turski, haalde de finale niet. De wereldkampioene en zevenvoudig kampioene van de X-Games ging in beide runs van de kwalificaties onderuit.

Bekijk het medailleklassement op de Winterspelen