LONDEN - Het internationaal olymisch comité (IOC)gaat pogingen tot corruptie rond de kandidatuur voor de Spelen van onderzoeken. Een televisieploeg van de BBC heeft voor hetprogramma Panorama beelden gemaakt van een zakenman uit Londen dieleden van het IOC probeert om te kopen in ruil voor stemmen vooreen van de kandidaatsteden.

Volgens de krant The Times accepteerde minstens één IOC-lid hetaanbod van de zakenman. "Het IOC heeft de ethische commissiegevraagd deze zaak te onderzoeken", zei een woordvoerster van hetIOC in The Times. "We hebben de BBC gevraagd het concrete bewijsnaar de commissie te zenden."

Londen, Parijs, New York, Madrid en Moskou zijn in meiovergebleven de lijst van kandidaten voor de organisatie van deSpelen in 2012. De BCC zendt het programma volgende week uit.

Naar aanleiding van het omkoopschandaal rond de toewijzing vande Winterspelen van 2002 aan Salt Lake City zijn rigoreuzewijzigingen doorgevoerd binnen het IOC. Vier leden van het comitévertrokken vrijwillig en er werden er zes geroyeerd na bewijzen vancorruptie in het zogenoemde Salt Lake-schandaal. Ze haddensteekpenningen ontvangen voor hun stem in de toewijzing. Naast dietien ontvingen negen leden een waarschuwing, variërend van 'zeerernstig' tot 'gewoon'.