De schaatssters op de 500 meter en de snowboarders Dimi de Jong en Dolf van der Wal komen dinsdag namens Nederland in actie op de Winterspelen. Op beide onderdelen worden de medailles verdeeld.

Voor zowel De Jong en Van der Wal gaat de kwalificaties om 11.00 uur Nederlandse tijd van start. Mochten zij de finale halen, dan strijden zij vanaf 18.30 uur om de medailles.

De Jong verzekerde zich vrij vroeg in het seizoen al van zijn deelname aan de Winterspelen, Van der Wal kwam daar eind 2013 bij. De Amsterdamse snowboarder raakte door privéproblemen en tegenvallende resultaten zijn A-status van NOC*NSF aanvankelijk kwijt, maar wist zich desondanks bij de World Cup in Finland te plaatsen voor de Spelen.

Met een vierde plaats bij de wereldbeker in Canada toonde Van der Wal aan dicht bij de medailles in de buurt te kunnen komen.

500 meter

Margot Boer, Laurine van Riessen, Lotte van Beek en Marrit Leenstra komen in actie op de 500 meter. Vooral voor Van Beek en Leenstra geldt de sprintafstand als opwarmer voor de 1000 en 1500 meter later in het toernooi.

Boer treft in de voorlaatste rit van de eerste omloop de Japanse Nao Kodaira, zo wees de loting uit. De grote favoriete voor het goud is de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee, die het voorseizoen domineerde en bij de World  Cups in Noord-Amerika tot drie keer toe haar eigen wereldrecord aanscherpte.

Verder worden er medailles verdeeld in het freestyle skiën, het rodelen, het langlaufen, het biatlon en het schansspringen. Op alle onderdelen betreffen het medaille-evenementen voor vrouwen.

Bekijk hier het volledige olympische programma van dinsdag