Ook technisch directeur van de KNSB Arie Koops is dolgelukkig met de ongekende medaille-oogst van de Nederlandse schaatsers tijdens de eerste drie dagen van de Olympische Spelen.

"Dit is ongekend, zeker twee keer achter elkaar één, twee en drie op de Spelen is wel heel erg uniek. Het is bizar goed, maar ook heel gemakkelijk om nu in een soort hype te komen van 'kijk eens hoe goed we zijn'", waarschuwt Koops in gesprek met NUsport.

Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder zorgden op de 500 meter voor het tweede volledig Nederlandse podium in drie dagen. Eerder waren Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma goed voor goud, zilver en brons op de 5000 meter.

Nederland heeft na drie dagen met zeven keer eremetaal al het aantal schaatsmedailles van de Spelen in Vancouver geëvenaard. "Maar we moeten ons blijven focussen op de andere afstanden. Michel Mulder mag even de ontlading voelen en hopelijk doordromen, maar is daarna al weer bezig om over 48 uur weer de beste te worden op de 1000 meter."

Duizendsten

Critici zeggen dat al die Nederlandse medailles niet goed zijn voor de internationale uitstraling van de sport. Koops ziet wel degelijk sterke internationale concurrentie. "Wat Ronald Mulder liet zien door in de tweede 500 meter van de zesde naar de derde plek te springen, had een Japanner of Koreaan ook kunnen doen."

"Op de drie kilometer bij de vrouwen hadden we alleen goud en daar zijn er zes die enorm competitief zijn. Al deze medailles wil helemaal niets zeggen over de rest. Het zit heel erg dicht bij elkaar en kan de komende dagen zomaar anders zijn. Tot dan moeten we gewoon genieten van deze momenten."

Koops was na de kortste sprintafstand nog druk bezig om de tijden te analyseren tot op de duizendsten aan toe. "Het duurde vrij lang omdat ik na de officiële uitslag overtuigd wilde zijn voor mezelf en de coaches. Maar Michel was echt de winnaar, al moest het echt gecorrigeerd worden naar duizendsten."

De tijd van Michel Mulder werd nog tijdens de race van Smeekens gecorrigeerd, waardoor laatstgenoemde niet genoeg had aan 34,72. Michel Mulder was over twee omlopen een fractie van een seconde sneller dan Smeekens.

Lees ook: Michel Mulder: 'Dit pakken ze me nooit meer af'

Lees ook: Smeekens: 'Dit komt aan als een mokerslag'

Lees ook: Michel Mulder schrijft historie met goud op 500 meter