Ireen Wüst heeft maandagavond op Medal Plaza in Sotsji haar gouden medaille van de 3000 meter in ontvangst genomen. Uit handen van IOC-lid Camiel Eurlings kreeg ze het eremetaal uitgereikt.

"Het mooiste moment met de meeste emotie is het wanneer je op de ijsbaan de medaille krijgt, maar ook dit is enorm genieten. Ik voelde alleen maar intens geluk en blijdschap", jubelde Wüst tegen NUsport.

Woensdag staat voor de Brabantse al weer de 1000 meter op het programma, wellicht de afstand waarop ze de minste kans maakt op een medaille. Sven Kramer, haar teamgenoot bij TVM, twijfelt over de 1500 meter omdat hij geen eremetaal verwacht.

"Dat is geen moment in mij opgekomen. Ik voel me goed, ben fit en rijd heel graag de 1000 meter. Om goud te winnen daar moet ik wel boven mezelf uitstijgen. Maar het zijn wel goede omstandigheden voor mij omdat ik een goede laatste ronde heb."

Wüst heeft naar eigen zeggen geen moeite om de euforie van het goud om te zetten in concentratie richting de volgende afstanden. "Ik blijf nog even rusten en ga me dan weer opladen. Hoeveel medailles er nog gaan komen? Ik weet het niet, ik hoop meer."