De Nederlandse shorttrackdames hebben zich maandag niet geplaatst voor de olympische finale op de relay.

Jorien ter Mors, Lara van van Ruijven en Yara en Sanne van Kerkhof kunnen daardoor een medaille vergeten.

Sanne van Kerkhof ging in de halve finale onderuit in duel met de Italiaanse Lucia Peretti en de Nederlandse ploeg werd na afloop van de race zelfs nog gediskwalificeerd voor het incident.

Oranje was het grootste deel van de race in gevecht met de Italiaanse dames voor de tweede plek, die recht gaf op kwalificatie voor de eindstrijd. De Zuid-Europeanen plaatsten zich samen met China, Zuid-Korea en Canada voor de finale van volgende week dinsdag.

Nederland won bij de laatste vier Europese kampioenschappen het goud op dit onderdeel en de dames hadden goede hoop dat een medaille tot de mogelijkheden behoorde in Sotsji.

500 meter

Eerder op de dag plaatsen Ter Mors en Van Kerkhof zich voor de kwartfinale van de 500 meter. Lara van Ruijven werd uitgeschakeld in Sotsji.

Ter Mors kende weinig problemen in de eerste ronde en de Twentse, die later bij de Spelen ook nog uit zal komen op de langebaan, bleef de Britse Charlotte Gilmartin, de Italiaanse Martina Valcepina en de Japanse Biba Sakurai voor.

Van Kerkhof kwalificeerde zich met een tweede plaats achter de sterke Canadese Marianne St-Gelais voor de volgende ronde. 

Van Ruijven eindigde als derde in haar serie, waar de eerste twee zich kwalificeerden voor de kwartfinale. De Chinese Liu Qiuhong en de Zuid-Koreaanse Alang Kim troefden de jonge Nederlandse af.

Regerend kampioene Meng Wang uit China is niet in Sotsji vanwege een blessure.

De kwartfinales staan gepland voor donderdag. Dan zijn ook de halve finales en de finale. De Nederlandse vrouwen komen later op maandag nog uit in de halve finale van de aflossing.

Lees ook: Ter Mors: 'Dit is onterecht'