Het astronomische bedrag van 40 miljard euro hangt bij tijd en wijlen als een donkere wolk boven Sotsji. Daar komen de komende jaren ongetwijfeld nog wat miljarden bij als er een nieuw circus neerstrijkt in de Russische badplaats.

Op 12 oktober 2014 wordt op het Sotsji International Street Circuit de eerste Grand Prix van Rusland gehouden. President Vladimir Poetin zal ongetwijfeld ook die gelegenheid aangrijpen om goede sier te maken voor het oog van de wereld.

De contouren van het circuit zijn al te zien bij een wandeling door het olympic park. Bezoekers moeten oppassen dat ze niet struikelen over de curbstones waar Sebastian Vettel en co later dit jaar overheen scheuren.

Het bouwen van een gemiddeld circuit kost een slordige 150 tot 180 miljoen euro. Per jaar betalen de organisatoren nog eens 30 miljoen euro aan de bazen van de koningsklasse van de autosport. Voor de rest van het F1-paleis zal de portomonnee ook nog getrokken worden.

Voetbalclub

Het stadion rond de finishplaats staat er al, maar dat is ook alles. Poetin kennende zal de Grand Prix meteen de beste van de wereld moeten zijn. Wellicht zien we curbstones van goud, zilveren paddocks en platina bolides opdoemen aan de Zwarte Zee.

Naast de racemonsters zal er ook een voetbalclub actief zijn in het Fisht Stadium. Gezien de ervaringen met Anzji Machatsjkala en Zenit Sint-Petersburg zullen er waarschijnlijk ook daar miljoenen uitgegeven worden om de beste spelers van Europa naar Rusland te halen.

Het is te hopen voor Poetin dat de Russen te porren zijn voor een bezoekje aan de Formule 1 en de voetbalclub. Voorlopig is de publieke belangstelling voor de Spelen nog niet overweldigend, maar voor een miljard krijgen ze de tribunes vast vol.

Bekijk ook de bijdrage van Charlie Bootsman in NUtalk: