Sven Kramer twijfelt openlijk of het wel verstandig is van start te gaan op de olympische 1500 meter. Dat zei de gouden medaillewinnaar van de vijf kilometer maandag in de Adler schaatsarena.

“Ik wil me volledig kunnen focussen op de tien kilometer en ik weet niet of de 1500 meter daar wel in past."

De 1500 meter voor mannen staat voor aanstaande zaterdag op het programma. De tien kilometer is volgende week dinsdag.

Kramer, niet één van de topfavorieten voor het goud op de schaatsmijl, stelde altijd te willen rijden voor de winst. "En mocht ik zilver of brons winnen, weet ik niet of de daaropvolgende 48 uur met huldigingen en dergelijke het me wel waard zijn."

"Ik moet zeggen dat ik daarom steeds meer twijfel aan de 1500 meter. Nee, ik heb nog geen definitieve beslissing genomen. Vanaf vandaag ga ik me wel volledig focussen op de tien kilometer."

Kramer won zaterdag, net als in Vancouver, het goud op de vijf kilometer. In Canada ging het echter na een foute wissel mis op de tien kilometer. Dat hiaat op zijn erelijst wil hij koste wat het kost wegwerken in Sotsji.

Blokhuijsen

Eerder op maandag werd al duidelijk dat Jan Blokhuijsen, de Nederlandse reserverijder op de 1500 meter, toch niet zou terugkeren naar Heerenveen.

Aanvankelijk zei de schaatser van Team Corendon, die zilver won op de vijf kilometer, dat hij wilde afzien van zijn reserveplaats zodat hij zich in Nederland volledig kan voorbereiden op de ploegenachtervolging.

"Ik heb Jan hier nog niet over gesproken", besloot Kramer zijn korte betoog in de catacomben van de schaatshal. "Maar hij weet hoe ik over de 1500 meter denk", verwees de Fries naar de beslissing van Blokhuijsen om toch in Sotsji te blijven.

Namens Nederland doen Koen Verweij, regerend kampioen Mark Tuitert en Stefan Groothuis sowieso mee aan de 1500 meter.

Lees ook: Blokhuijsen reist niet terug naar Nederland tijdens Spelen

Lees ook: Willem-Alexander reikt gouden plak uit aan Kramer

Lees ook: Kramer pakt eerste goud in Sotsji