Het is rijkelijk laat, maar na twee maanden vond PSV-trainer Phillip Cocu het eindelijk tijd om mijn advies op te volgen.

Begin december raadde ik hem al vanaf deze plek aan om Guus Hiddink een rol te geven in de organisatie en vorige week was het dan eindelijk zover. Het seizoen is weliswaar al reddeloos verloren, de tijden dat PSV eens per jaar kampioen werd liggen ver achter ons, maar een nieuwe impuls kan natuurlijk nooit kwaad.

De hoogste tijd derhalve voor een nieuwe tip, gratis en voor niks. Feyenoord zoekt na drie jaar Ronald Koeman een nieuwe trainer en ik weet er wel eentje. Natuurlijk zou ik nu het lijstje van voor de hand liggende kandidaten op kunnen dreunen, van Co Adriaanse, via Peter Bosz tot aan Louis van Gaal en Dick Advocaat toe, maar ik wil leden van het old trainers network nu eens links laten liggen. Voor je het weet stoft Leo Beenhakker zich af voor een laatste thuiskomkunstje.

Ik zou die lijn van usual suspects graag eens doorbreken met een persoon die nog nooit als hoofdtrainer actief was in de eredivisie, maar in Engeland, Duitsland, Oostenrijk en laatstelijk in Hongarije ruimschoots zijn sporen heeft verdiend. Onlangs keerde hij al bijna terug in de Bundesliga bij Hannover 96, ook was er interesse uit Oekraïne, maar voorlopig heeft Ricardo Moniz de handen vrij om Feyenoord naar nieuwe successen te leiden, waartoe ik hem zeker in staat acht.

Techniekgoeroe

Oké, hij is in eigen land wat van de radar verdwenen omdat hij hier voornamelijk actief was bij de jeugd, maar over de grens bij clubs als Tottenham Hotspur, Hamburger SV, Red Bull Salzburg en Ferencvaros heeft hij wel degelijk faam verworven als een trainer die spelers daadwerkelijk beter maakt.

De 49-jarige oefenmeester is een vurig adept van de Wiel Coerver-methode. Al zijn trainingen staan nadrukkelijk in het teken van de techniekgoeroe. En het mooiste is dat Moniz de oefeningen zelf allemaal actief voor- en meedoet. Ik zag de bevlogen trainer bezig op het trainingscomplex van Hamburger SV en op een achterafveldje nabij het vervallen stadion van Ferencvaros. Van de meeste trainingen die ik ooit aanschouwde, viel ik nog net niet in slaap, dit was duidelijk andere koek.

De intensiteit van de training, de gedrevenheid van de oefenmeester, het bijna kinderlijke enthousiasme dat hij uitstraalde, binnen de kortste keren was ik zwaar onder de indruk van Moniz. Eenmaal in gesprek bleek de vakkennis ervan af te spatten, urenlang kan de voormalige middenvelder meeslepend vertellen over zijn grote passie: voetbal. Daar moet alles voor wijken. Moniz eet, drinkt en slaapt voetbal. Hij kan zich geen leven voorstellen zonder bal. 

Groeibriljantjes

En ik ben niet de enige die gecharmeerd is van deze trainer. Doe navraag bij zogenoemde 'lastpakken' als Robin van Persie, Edgar Davids, Ibrahim Afellay, Mounir El Hamdaoui en Leonardo en je zal hetzelfde verhaal horen. Als het om Ricardo Moniz gaat, eten ze uit zijn hand. En andersom gaat de trainer ook voor hen door het vuur. Als het moet, kunnen ze midden in de nacht bij hem terecht. Jonge Feyenoord-spelers als Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena, Bruno Martins Indi en al die andere Kuipse groeibriljantjes gun ik een samenwerking met Moniz. Ze worden er op alle fronten beter van. Ik denk zelfs dat hij de ietwat houterige stijl van Stefan de Vrij weet bij te schaven.

Het vereist een out-of-the-box benadering, maar ik zie voor technisch directeur Martin van Geel geen enkele reden om niet met de 49-jarige Rotterdammer (ja ook dat nog, hij is een kind van de stad) in zee te gaan. Een win-win-situatie voor beide partijen.